Εξαιρετικά επίκαιρο το θέμα στο 2ο Συνέδριο της Σ.Α.Σ.Ο.Ε. Ε (Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος, 09.30, 15/3/2019), που άκουσαν όσοι παρέμειναν στην αίθουσα του ξενοδοχείου μέχρι αργά. Το θέμα της εισήγησης ήταν το 20ο ανάμεσα σε 26 εισηγήσεις, όχι πάντα σχετικές με τον τίτλο του Συνεδρίου, που ήταν: «Κλιματική αλλαγή & Αγροτική ανάπτυξη».
Ακούσαμε πολλές εισηγήσεις και εντοπίσαμε ότι οι τράπεζες (ΝΑΙ, οι τράπεζες …) δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή. Μάλλον ενδιαφέρονται για να μελετήσουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι πιθανές επενδύσεις τους, και να διαμορφώνουν αναλόγως τα επιτόκια (που περιλαμβάνουν τους κινδύνους των επενδύσεων, και όχι μόνο αυστηρά οικονομικά κριτήρια απόδοσης και πληθωρισμού …).
Παρέλασαν οι απόψεiς και οι έρευνες της Παγκ. Τράπεζας (World Bank), της Τράπεζας της Ελλάδος, της Τράπ. Πειραιώς και ακούσαμε μερικά στοιχεία από την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (Ε. Μ.Ε.Κ. Α, Τράπεζα της Ελλάδος).
Στις 16. 15, και ενώ στις 400 θέσεις του συνεδρίου παρέμειναν λιγότεροι από 100 συνεπείς σύνεδροι (και αρκετοί φοιτητές, αποδεικνύοντας ότι τα «αγροτικά» θέματα μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον μέχρι 2-3 ώρες το πολύ, όχι παραπάνω …) στο βήμα ανέβηκε ο καθ. Αναστάσιος Σιώμος (Λαχανοκομία, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης, siomos@agro.auth.gr) για να μας ενημερώσει για τις διαφαινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον ευάλωτο τομέα της λαχανοκομίας.
Κατ αρχήν μας ενθουσίασε το αντικείμενο. Μας έδωσε στοιχεία πραγματικά, απολογιστικά, από την διαφορά της αγροτικής παραγωγής μεταξύ των ετών 2006 και 2007, όταν παρατηρήθηκε μια αύξηση της θερμοκρασίας. Μπράβο για τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν. Η μόνη απορία που μας δημιουργήθηκε, ήταν γιατί τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι παρελθουσών ετών, και μάλιστα με καθυστέρηση 12 ετών (! …).
Διαβάστε τη συνέχεια στο emvolos.gr