Οι καύσωνες που επικράτησαν τις τελευταίες βδομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, μπορεί να προκάλεσαν ζημιές σε κάποιες καλλιέργειες και να συρρίκνωσαν τους καρπούς στις ίδιες τις ελιές που βρίσκονται σε φτωχά σε υγρασία εδάφη, είχαν όμως και κάποιες θετικές επιδράσεις!

Σχετικώς, σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, αναφέρονται τα εξής:

«Και μια από αυτές, ασφαλώς μπορεί να είναι η διακοπή ή αναστολή της βιολογικής δραστηριότητας του δάκου, στις περιοχές όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν ορισμένα όρια. Αυτό φάνηκε ήδη από τις ενδείξεις των δακοπαγίδων οι οποίες, σχεδόν σε όλες τις περιοχές, παρουσίασαν πολύ χαμηλές δακοσυλλήψεις, αλλά και από την αναστολή της επέκτασης των δακοπροσβολών.

Βέβαια στην εξέλιξη αυτή, σημαντικά πρέπει να συνέβαλαν και οι ψεκασμοί που διενεργήθηκαν, σχεδόν σε όλες τις περιοχές κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, μετά την έξαρση των δακοσυλλήψεων που εμφανίστηκε σε περιοχές του Ηρακλείου και άλλων περιοχών της Κρήτης.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι «δακοκτονικές» δράσεις των καυσώνων, οπωσδήποτε έχουν σημαντική, άλλα κάπως διαφοροποιημένη αποτελεσματικότητα από τους ψεκασμούς της δακοκτονίας. Όταν ενσκήψουν σε κάποια περιοχή επικρατούν, όχι μόνο στους ελαιώνες, άλλα σε όλες γενικά τις εκτάσεις. Έτσι, δεν κάνουν τις σημαντικές εξαιρέσεις που συνήθως γίνονται για ποικίλους λόγους κατά την εφαρμογή της κρατικής δακοκτονίας (βλ. sedik.gr ΕΛΑΙΟΝΕΑ 6&27/8/20).

Επομένως η δράση των καυσώνων είναι γενικότερη και πλέον εκτεταμένη. Από την άλλη πλευρά η «δακοκτονική» δράση των καυσώνων, σύμφωνα με την βιβλιογραφία αλλά και με ειδικούς επιστήμονες, επικεντρώνεται περισσότερο στα πρώτα στάδια του εντόμου, δηλαδή στα αυγά και τις προνύμφες α’ σταδίου (μικρά σκουλήκια) τα οποία νεκρώνονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 35οC.

Επομένως δακοπροσβολές που βρέθηκαν στα στάδια αυτά κατά τους πρόσφατους καύσωνες πρέπει να περιορίστηκαν δραστικά.

Ωστόσο, η δράση των υψηλών θερμοκρασιών στα τέλεια έντομα είναι λιγότερο επιβλαβής. Η δραστηριότητα τους (μετακινήσεις, ωοτοκία) απλά αναστέλλεται σε θερμοκρασίες από 35οC και πάνω, ενώ θνησιμότητα τους παρατηρείται μετά τους 45οC.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr/

Recommended Posts