κάστανα

Η παρατεταμένη ανομβρία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή και τα χοντρά κάστανα.

Μια κανονική χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής και μεγεθών ανέμεναν παραγωγοί και συνεταιριστές από τη Μελιβοία, όπου παράγεται το πασίγνωστο αυτό προϊόν. Ωστόσο οι παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας του τελευταίου μήνα φαίνεται πως αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, υπάρχει μεγάλη ξηρασία, η συγκομιδή θα καθυστερήσει και θα αρχίσει στο φουλ αρχές Οκτωβρίου, η ξηρασία αναμένεται να βγάλει εκτός παραγωγής αρκετά κτήματα πλημμελώς αρδευόμενα ή μη ποτιστικά, οπότε πάμε για μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, επίπτωση από την ξηρασία φαίνεται πως θα υπάρξει και στα μεγέθη. Κατά συνέπεια, τα πιο χοντρά κάστανα και συγκεκριμένα οι δυο πρώτες κατηγορίες των 35-45 κομματιών και των 45-55 κομματιών στο κιλό, θα είναι σε έλλειψη και άρα θα καταστούν περιζήτητες. Ο Συνεταιρισμός Μελιβοίας αναμένει και φέτος έντονο ενδιαφέρον για κάστανο από εμπόρους, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, καθώς ήδη παρατηρείται κινητικότητα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή είναι αρκετά όψιμη. Προβλήματα από ασθένειες ιδιαίτερα δεν υπάρχουν και το προϊόν αναμένεται εξαιρετικό σε ποιότητα. Διαρκές πρόβλημα, ωστόσο, για ορισμένους παραγωγούς, σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη, αποτελεί η μελάνωση, που ζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο.

Γύρω στις 20-22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει την συγκομιδή κάστανου ο κ. Ελευθέριος Πούλιος, παραγωγός, από την περιοχή των Πιέριων Ορέων. Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο, η χρονιά εξελίσσεται ικανοποιητικά από καλλιεργητικής άποψης, ωστόσο παρατηρείται μια μείωση παραγωγής λόγω ενός μύκητα που έχει χτυπήσει την περιοχή, όπως και πέρσι. Βέβαια, όπως μας εξήγησε ο ίδιος, έγιναν οι απαραίτητες εφαρμογές με μυκητοκτόνα και η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι. Σε σχέση με την σφήκα της καστανιάς, η οποία προκαλεί επίσης προβλήματα στα Πιέρια, ο κ. Πούλιος, που έχει καστανιές 40 ετών αρδευόμενες, μας λέει ότι οι επιπτώσεις της είναι ελάχιστες. Ένα άλλο πρόβλημα, που ανεβάζει το κόστος παραγωγής φέτος είναι η παρατεταμένη ξηρασία, που χτύπησε και την Πιερία. «Συμπληρώνουμε σήμερα ένα μήνα χωρίς μια βροχή», τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος καλλιεργητής, για να προσθέσει ότι «για το λόγο αυτό ποτίζουμε για 6-8 ώρες με τρία μπεκάκια το κάθε δέντρο, αλλά το νερό και πάλι δεν επαρκεί. Έπρεπε να ποτίζονται περισσότερο». Στην συνέχεια ο κ. Πούλιος σημειώνει ότι η ποιότητα στα κάστανα θα είναι εξαιρετική, τα μεγέθη τα πιο χοντρά μάλλον θα είναι όπως πέρσι στα 30-40 κομμάτια, που πληρώθηκαν έως και 3,10 – 3,20 ευρώ το κιλό. Το καλό βέβαια, εξηγεί ο κ. Πούλιος, είναι ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως κάθε χρόνο, από την Ιταλία και συγκεκριμένα από 2-3 εμπόρους για αγορά του προϊόντος, οπότε δεν υπάρχει ανησυχία λόγω κορονοϊού.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr/

Recommended Posts