Ανομοιομορφία ως προς τις αποδόσεις στα ελαιόλαδα καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία.

Πρόσθετες απώλειες στο εισόδημα χιλιάδων ελλήνων ελαιοπαραγωγών φανερώνει η διαδικασία της ελαιοποίησης.

Έτσι μετά την ακαρπία, οι αγρότες διαπιστώνουν μειωμένες ελαιοπεριεκτικότητες, που αποδίδονται στους σφοδρούς καύσωνες και την ξηρασία του καλοκαιριού.

Η μείωση, ωστόσο, δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, αφού σε άλλες, οι αγρότες διαπιστώνουν λιγότερο καρπό, αλλά με περισσότερες περιεκτικότητες σε έλαιο.

Πεσμένες είναι οι ελαιοπεριεκτικότητες στην κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή της Πετρίνας Λακωνίας.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας, κ. Παναγιώτης Πουλάκος «εδώ και δυο ημέρες ξεκίνησε η λειτουργία του ελαιουργείου μας, αλλά επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με τις αποδόσεις σε ελαιόλαδο.

Οι ελαιοπεριεκτικότητες είναι πεσμένες. Στα Κορωνέικα για παράδειγμα αντί για 5 και 5,5 προς 1 που είχαμε άλλες χρονιές τέτοια περίοδο, φέτος βλέπουμε αποδόσεις 6, 7 και 8 προς 1. Ακόμα και στην Αθηνοελιά της περιοχής οι αποδόσεις είναι 5 και 5,5 προς 1, όταν άλλες χρονιές ήταν 4 και 4,5 προς 1. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν να μαζέψουν αργότερα τις ελιές τους».

Ο Σπύρος Βελμάχος, ελαιοπαραγωγός με Κορωνέικη αλλά και Καλαμών από το Πεταλίδι Μεσσηνίας λέει στον ΑγροΤύπο πως στην συγκεκριμένη περιοχή δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί οι ελαιοπεριεκτικότητες, όπως σε άλλες ζώνες.

«Πριν από 20 ημέρες βγάλαμε αγουρέλαια με αποδόσεις 6 προς 1, ενώ πριν λίγες ημέρες φθάσαμε ακόμα και στα 4,8 προς 1, δηλαδή ακόμα καλύτερα. Αυτό σημαίνει πως από ένα σακί με ελιές, βγάλαμε 10,6 κιλά ελαιόλαδο. Πρόβλημα υπάρχει σε μέρη, όπου ο καύσωνας χτύπησε τα δέντρα την εποχή που δεν έπρεπε με αποτέλεσμα τώρα να έχουν πολύ χαμηλές ελαιοπεριεκτικότητες», σημειώνει ο ίδιος.

Προέλευση του άρθρου:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts