Skip to content

Οι ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις αντικατοπτρίζουν τον πλούτο και την ποικιλία των προϊόντων που έχει να προσφέρει ο γεωργικός τομέας

Τα προϊόντα γεωργικών προϊόντων διατροφής και ποτών των οποίων τα ονόματα προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Γεωγραφικές ενδείξεις» (ΓΕ) αντιπροσωπεύουν αξία πώλησης 74,76 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Πάνω από το ένα πέμπτο αυτού του ποσού προκύπτει από εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αξία πώλησης ενός προϊόντος με προστατευμένη ονομασία είναι κατά μέσο όρο διπλάσια από ό,τι για παρόμοια προϊόντα χωρίς πιστοποίηση.

Ο Επίτροπος για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski , δήλωσε: «Οι ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις αντικατοπτρίζουν τον πλούτο και την ποικιλία των προϊόντων που έχει να προσφέρει ο γεωργικός μας τομέας . Τα οφέλη των παραγωγών είναι σαφή. Μπορούν να πουλήσουν προϊόντα σε υψηλότερη αξία, σε καταναλωτές που αναζητούν αυθεντικά τοπικά προϊόντα. Τα GI αποτελούν βασική πτυχή των εμπορικών μας συμφωνιών. Προστατεύοντας τα προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτρέπουμε τη δόλια χρήση ονομάτων προϊόντων και διατηρούμε την καλή φήμη των ευρωπαϊκών προϊόντων γεωργικών τροφίμων και ποτών. Οι γεωγραφικές ενδείξεις προστατεύουν την τοπική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο. “

Το ευρωπαϊκό φαγητό είναι γνωστό ότι είναι ασφαλές, θρεπτικό και υψηλής ποιότητας. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής συμβάλλουν στον στόχο της ΕΕ να γίνει επίσης το παγκόσμιο πρότυπο αειφορίας στην παραγωγή τροφίμων.

Τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ στοχεύουν στην προστασία των ονομάτων συγκεκριμένων προϊόντων για την προώθηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους, που συνδέονται με τη γεωγραφική προέλευσή τους καθώς και με την τεχνογνωσία που ενσωματώνεται στην περιοχή. Αυτές οι ονομασίες προϊόντων αποτελούν μέρος του συστήματος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ, προστατεύοντάς τα νόμιμα από απομίμηση και κατάχρηση.

Τα αγροδιατροφικά προϊόντα και τα κρασιά προστατεύονται ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και αλκοολούχα ποτά ως Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ). Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει επίσης τις εγγυημένες παραδοσιακές ειδικότητες (TSG), επισημαίνοντας τις παραδοσιακές πτυχές ενός προϊόντος χωρίς να συνδέεται με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η αξία των πωλήσεων των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων που χαρακτηρίζονται ως TSG ανέρχεται σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη βασίστηκε και στα 3.207 ονόματα προϊόντων που προστατεύθηκαν στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ στο τέλος του 2017 (μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020, ο συνολικός αριθμός των προστατευόμενων ονομάτων αυξήθηκε σε 3.322). Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αξία πώλησης ενός προϊόντος με προστατευμένη ονομασία είναι κατά μέσο όρο διπλάσια από εκείνη για παρόμοια προϊόντα χωρίς πιστοποίηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει ένα σαφές οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς όσον αφορά το μάρκετινγκ και την αύξηση των πωλήσεων χάρη στην υψηλή ποιότητα και τη φήμη αυτών των προϊόντων και την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν για να πάρουν το αυθεντικό προϊόν.

Τα κύρια ευρήματα της μελέτης είναι:

  • Σημαντική αξία πωλήσεων: Οι εγγυημένες γεωγραφικές ενδείξεις και οι παραδοσιακές σπεσιαλιτέ αντιστοιχούσαν συνολικά σε εκτιμώμενη αξία πωλήσεων 77,15 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017, 7% της συνολικής αξίας πωλήσεων του ευρωπαϊκού τομέα τροφίμων και ποτών εκτιμάται σε 1,101 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017. Τα κρασιά αντιπροσώπευαν περισσότερα από το ήμισυ αυτής της αξίας (39,4 δισ. ευρώ), γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα 35% (27,34 δισ. ευρώ) και αλκοολούχα ποτά 13% (10,35 δισ. ευρώ). Από τα 3.207 ονόματα προϊόντων που καταγράφηκαν το 2017 (τόσο GI όσο και TSG), το 49% ήταν κρασιά, το 43% γεωργικά τρόφιμα και το 8% αλκοολούχα ποτά.
  • Υψηλότερο ασφάλιστρο πωλήσεων για προστατευμένα προϊόντα: η αξία πωλήσεων των προϊόντων που καλύπτονται από τη μελέτη ήταν κατά μέσο όρο διπλάσια από την αξία πωλήσεων για παρόμοια προϊόντα χωρίς πιστοποίηση. Η τιμή πριμοδότησης ανερχόταν σε 2,85 για κρασιά, 2,52 για αλκοολούχα ποτά και 1,5 για γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.
  • Μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική: Κάθε χώρα της ΕΕ παράγει προϊόντα των οποίων τα ονόματα προστατεύονται σε επίπεδο ΕΕ και χρησιμεύουν ως ναυαρχίδες για την παραδοσιακή μαγειρική κληρονομιά των περιοχών και ως οικονομικοί παράγοντες για τον εθνικό τομέα των γεωργικών τροφίμων.
  • Εξαγωγές γεωγραφικών ενδείξεων: οι γεωγραφικές ενδείξεις αντιπροσωπεύουν το 15,5% των συνολικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ. Τα κρασιά παρέμειναν το πιο σημαντικό προϊόν τόσο ως προς τη συνολική αξία πωλήσεων (51%) όσο και στο εμπόριο εκτός ΕΕ (50%). Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Σιγκαπούρη είναι οι πρώτοι προορισμοί για προϊόντα ΓΕ της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ της εξαγωγικής αξίας των προϊόντων ΓΕ.

Για να διασφαλιστεί ότι η πολιτική ποιότητας της ΕΕ συνεχίζει να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ξεκίνησε μια διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση από τις 4 Νοεμβρίου 2019 έως τις 3 Φεβρουαρίου 2020 για να συγκεντρωθούν σχόλια σχετικά με την πολιτική από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Μεταξύ των βασικών ευρημάτων, η πλειονότητα των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ ωφελούν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Η έκθεση « πραγματική περίληψη» παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση των σχολίων που ελήφθησαν από τη δημόσια διαβούλευση.

Ιστορικό

Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) και οι γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) για αλκοολούχα ποτά εγγυώνται στους καταναλωτές ότι τα σχετικά προϊόντα παράγονται πραγματικά στη συγκεκριμένη περιοχή καταγωγής τους, χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία και τεχνικές που ενσωματώνονται στο περιφέρεια.

Η κύρια διαφορά μεταξύ του ΠΟΠ και του ΠΓΕ σχετίζεται με το πόσες πρώτες ύλες προέρχονται από την περιοχή ή ποια βήματα της διαδικασίας παραγωγής πρέπει να πραγματοποιηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Διάσημες γεωγραφικές ενδείξεις περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, Bayerisches Bier, Champagne, Irish Whisky, Kalamata olives, Parmigiano Reggiano, Polish Vodka, Queso Manchego, Roquefort.

Η παραδοσιακή ειδικότητα εγγυημένη (TSG), από την άλλη πλευρά, τονίζει τις παραδοσιακές πτυχές όπως η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής ή η παραδοσιακή σύνθεση, χωρίς να συνδέεται με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Παραδείγματα διάσημων TSG είναι οι Bacalhau de Cura Tradicional Portuguesa, Amatriciana tradizionale, Hollandse maatjesharing και Kriek.

Η ΕΕ έχει συνάψει περισσότερες από 30 διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες επιτρέπουν την αναγνώριση πολλών γεωγραφικών ενδείξεων εκτός ΕΕ και την αναγνώριση γεωγραφικών ενδείξεων εκτός ΕΕ στην ΕΕ. Οι γεωγραφικές ενδείξεις διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και άλλων χωρών . Η Επιτροπή αφιερώνει επίσης περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την προώθηση ποιοτικών προϊόντων στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.

Προέλευση:  https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts