Την πρότασή του για μία ήπια μετάβαση του συστήματος δακοκτονίας από το κράτος στους παραγωγούς παρουσίασε ο Βασίλης Φραντζολάς, με σκοπό την πιο αποτελεσματική προστασία της ελιάς από την υποβάθμιση που προκαλούν οι όλο και πιο συχνές προσβολές από δάκο. Ο κ. Φραντζολάς, δοκιμαστής ελαιολάδου και σύμβουλος Ποιότητας (Food Policy M.Sc. – City University London), με 20ετή εμπειρία στα σεμινάρια ποιότητας ελαιολάδου (ιδρυτής των OliveOilSeminars.com) έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα στο θέμα της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας του ελαιόκαρπου και του ελαιόδεντρου, ενώ έχει συγγράψει και το βιβλίο «Σύγχρονες τεχνικές ελαιοκομίας και παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου».

 

 

Η πρότασή για τη δακοκτονία, για την οποία μιλά σήμερα, ετέθη υπόψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, στα πλαίσια της 6μηνης λειτουργίας της Επιτροπής Ελαιολάδου, που είχε συστήσει ο προηγούμενος Υπουργός, Σπήλιος Λιβανός.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δακοκτονία στη χώρα μας και αποδεικνύουν ότι, με λίγα λόγια, η Ελλάδα παραβιάζει το ίδιο το εθνικό της δίκαιο, εις γνώσιν των αρχών και εις βάρος των ελαιοπαραγωγών. Μάλιστα, δείχνει με ποιον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει τις καλές πρακτικές από άλλες ελαιοπαραγωγούς χώρες, που έχουν εγκαταλείψει εδώ και 20 χρόνια τα κρατικά προγράμματα καταπολέμησης του δάκου, παρέχοντας περισσότερα οφέλη στους ελαιοκαλλιεργητές.

Όπως λέει, μάλιστα, το θέμα της αγνόησης των αρχών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη χώρα μας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει μεν γίνει συνείδηση για την έκταση των βλαβών που επέρχονται στα οικοσυστήματα και γενικότερα στο περιβάλλον, θα γίνει θέμα έντονου προβληματισμού σε λίγο καιρό με την αρχή εφαρμογής της νέας «πράσινης ΚΑΠ», όπου εκεί οι περιορισμοί χρήσης των χημικών φυτοφαρμάκων είναι πολύ μεγάλοι (μείωση χρήσης χημικών κατά 50% ή και παραπάνω μέχρι το κοντινό μας 2030).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts