Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.
ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ
Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων σημειώθηκαν οι πρώτες σποραδικές συλλήψεις σε όλες τις περιοχές. Σε περίπτωση που σκοπεύετε να εφαρμόσετε τη μέθοδο παρεμπόδισης συνεύρεσης των δύο φύλων (mating disruption), η τοποθέτηση των εξατμιστήρων να γίνει άμεσα. Η μέθοδος αυτή επιδεικνύει καλύτερα αποτελέσματα σε μεγάλους οπωρώνες (40 στρέμματα), σχετικά τετραγωνικού σχήματος. Δεν συνιστάται σε οπωρώνες μικρότερους των 10 στρεμμάτων. Εάν εφαρμοστεί σε μικρούς οπωρώνες είναι πιθανό να χρειαστούν επιπρόσθετες επεμβάσεις με εντομοκτόνα.
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυξάνεται εάν εφαρμοστεί επί σειρά συνεχόμενων ετών, σε μεγάλους και απομονωμένους οπωρώνες, με χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς του εντόμου, σε δέντρα ομοιόμορφου μεγέθους και μέτριου ύψους. Δώστε προσοχή στις άκρες (σύνορα), σε κοντινούς εγκαταλειμμένους οπωρώνες και αποφύγετε την εφαρμογή της μεθόδου σε απότομες πλαγιές. Οι τέσσερις ακριανές σειρές μπορούν να δεχτούν πίεση από έντομα γειτονικών οπωρώνων.
ΑΦΙΔΕΣ ΜΗΛΙΑΣ
Οι πρώτες αφίδες εγκαθίστανται με την εκκόλαψη των χειμερινών αυγών στη νέα βλάστηση. Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος 10 βλαστικών οργάνων σε κάθε ένα από 10 τυχαία δένδρα. Εάν βρεθούν πάνω από 15 άτομα Aphis pomi ή πάνω από 2 άτομα Dysaphis plantaginea να γίνει επέμβαση με κατάλληλο Φυτοπροστατευτικό Προϊόν.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ
Μετά την άνθηση το άκαρι μετακινείται στα φύλλα, όπου τρέφεται και ωοτοκεί.
Συνιστάται εβδομαδιαία δειγματοληψία 5 φύλλων/ δέντρο, από 20 σημασμένα δέντρα. Εάν καταμετρηθούν περισσότερα από 20 ακάρεα/φύλλο να γίνει επέμβαση μετά την πτώση των πετάλων με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα σκευάσματα.
ΩΙΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου. Ελέγξτε το κάτω μέρος των φύλλων για ύπαρξη συμπτωμάτων προσβολής ωιδίου. Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν διαπιστωθεί η παρουσία του ωιδίου. Ελέγξτε μία εβδομάδα μετά την επέμβαση για να διαπιστώσετε εάν σταμάτησε η ανάπτυξη του μύκητα.
Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με το Φουζικλάδιο. Προτείνεται η επιλογή ενός εγκεκριμένου ωιδιοκτόνου με ταυτόχρονη δράση κατά του Φουζικλάδιου.
ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ-ΑΧΛΑΔΙΑΣ
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκές για τη μόλυνση. Συνιστάται η προστασία των δένδρων με προστατευτικά–θεραπευτικά μυκητοκτόνα, στο 70–90% της «πτώσης των πετάλων», σε συνδυασμό με το ωίδιο.
Προέλευση άρθρου: https://etheas.gr