Καθυστέρηση παρατηρείται στις εξαγωγές θερινών φρούτων λόγω οψίμησης της παραγωγής των εαρινών, αλλά και των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την κατανάλωσή τους, όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Αναλυτικά στο εν λόγω δελτίο αναφέρονται τα εξής: «Με μικρούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων. Μέχρι 1. 7. 2019 οι εξαγωγές τους ανέρχονταν σε 134. 654 τόνους, έναντι 157. 770 που ήταν πέρσι. Η εμπορική περίοδος 2018/2019 αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στις εξαγωγές ακτινιδίων μετά το περσινό ρεκόρ.

Επίσης συνεχίζονται με μικρούς ρυθμούς οι εξαγωγές πορτοκαλιών (Valencia) και μανταρινιών (Ortanique), καθώς και λεμονιών, αγγουριών μήλων, με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς. Ειδικότερα δε στα μήλα η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 56,2%, με τις εξαγωγές προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 46. 796 τόνους έναντι 19. 314 πέρσι.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εξαγωγές κερασιών, βερίκοκων, ροδάκινων, νεκταρινιών και καρπουζιών, με σχετικά καλούς ρυθμούς λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της φετινής εμπορικής περιόδου, παρουσιάζοντας ωστόσο μια υστέρηση έναντι της αντίστοιχης περσινής οφειλόμενης στην οψίμηση της ωρίμανσής τους λόγω καιρικών συνθηκών.

Ένα άλλος αρνητικός παράγων της φετινής εμπορικής περιόδου είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, που έχουν «επιβραδύνει» την κατανάλωση πυρηνόκαρπων και καλοκαιρινών φρούτων και ενισχύουν την κατανάλωση προϊόντων εαρινής και χειμερινής περιόδου, όπως οι φράουλες, τα πορτοκάλια ή τα μανταρίνια, όπως και η διάθεση προϊόντων χαμηλής ποιότητας στις αγορές από τρίτες χώρες, χαμηλού κόστους που επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση στην Ε. Ε».

«Η εκτίμηση μας είναι ότι η παραγωγής της χώρας εξελίχθηκε ομαλά με τον όγκο τους ελαφρά αυξημένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο και χρειάζεται αυτό το πλεονέκτημά τους να το εκμεταλλευτούμε. Η αναμενόμενη βελτίωση των θερμοκρασιών στις καταναλωτικές αγορές θα βελτιώσει τόσο την ζήτηση καλοκαιρινών φρούτων όσο και τις τιμές πώλησης και κατά επέκταση και τις τιμές παραγωγού.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts