Η 12η Ιουνίου, βρίσκει κατά πολύ πεσμένες τις τιμές παραγωγού στο καρπούζι, καθώς έχουν φτάσει σχεδόν στη μέση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, πλέον, οι βαρέλες, πωλούνται στο χωράφι στα 25 λεπτά το κιλό και τα στρογγυλά καρπούζια στα 20, όπως αναφέρει στην Agrenda ο Παναγιώτης Πασσάς, παραγωγός από την Αμαλιάδα της Ηλείας.

Αυτό οφείλεται σε συμπύκνωση της παραγωγής, στην ταυτόχρονη ωρίμανση δηλαδή μεγάλου μέρους της παραγωγής, αλλά και στα φορτηγά που εξάγουν φορτία, χωρίς να έχουν κάτι να μεταφέρουν πίσω στη χώρα, με αποτέλεσμα το επιπλέον κόστος της μεταφοράς να το επωμίζεται ο παραγωγός.

Γενικά τα χωράφια με τα καρπούζια στη δυτική Ελλάδα καταφέρνουν παραγωγές της τάξης των 6-7 τόνων το στρέμμα, με πάνω από 8000 στρέμματα να καλλιεργούνται στην περιοχή.

Όπως τονίζει ο Χρήστος Βλάχος, γεωπόνος στη Μεσσηνία, το ενοίκιο του χωραφιού παίζει μεγάλο ρόλο στο αν ο αγρότης θα μείνει ευχαριστημένος.

Σε άλλους νομούς όπου καλλιεργείται το καρπούζι, όπως στο νομό Αχαΐας, το ενοίκιο για μια περίοδο, ενός αγροτεμαχίου στο οποίο ευδοκιμεί το καρπούζι, φτάνει περίπου τα 50 ευρώ το στρέμμα. Στη Μεσσηνία, τα αντίστοιχα αγροτεμάχια έχουν τιμή ενοικίασης από 250 έως 300 ευρώ το στρέμμα, με αποτέλεσμα οι διαφορές στην τιμή πώλησης να έχουν τεράστια σημασία για την τσέπη του παραγωγού.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agronews.gr

Recommended Posts