Σε χρονιά δύο ταχυτήτων εξελίσσεται η τρέχουσα εμπορική σεζόν για το ελληνικό ρύζι, καθώς τα μεσόσπερμα και η Καρολίνα καλπάζουν στην αγορά, ενώ αντίθετα τα μακρύσπερμα έχουν πατήσει φρένο εδώ και κάποιους μήνες, προβληματίζοντας έντονα τους παραγωγούς.

 

«Στη µεσαία κατηγορία, όπου κυριαρχεί η ποικιλία Ronaldo, διανύουµε µια πολύ καλή χρονιά τόσο παραγωγικά, όσο και εµπορικά. Σήµερα που µιλάµε η ζήτηση παραµένει σταθερά ζωηρή και οι συναλλαγές γίνονται µε 54 λεπτά το κιλό, έχοντας ξεκινήσει στο αλώνι µε πράξεις στα 46-48 λεπτά το κιλό», αναφέρει στην Agrenda ο γενικός γραµµατέας του Συνεταιρισµού Ορυζοκαλλιεργητών Β’ Χαλάστρας, Γιώργος Μπότας. Ο ίδιος, µάλιστα, σηµειώνει πως οι τάσεις δείχνουν πως η ζήτηση προς τα µεσόσπερµα ρύζια θα συνεχιστεί ανοδικά και στα επόµενα χρόνια.

Στα µακρύσπερµα, αντιθέτως, η χρονιά είναι προβληµατική. «Έχουµε ένα πάγωµα της αγοράς εδώ και τρεις – τέσσερις µήνες. ∆εν υπάρχει ζήτηση. Οι πρώτες εµπορικές πράξεις λίγο µετά το αλώνισµα ήταν στα 46 λεπτά και σήµερα ακούστηκε πως κάποιοι ιδιώτες πούλησαν κάτω από 44 λεπτά», τονίζει ο πρόεδρος του Α’ Συνεταιρισµού Χαλάστρας και επικεφαλής της ∆ιεπαγγελµατικής Ρυζιού, Χρήστος Γκαντζάρας. Όπως εξηγεί, το πρόβληµα ξεκινά από τις αθρόες εισαγωγές φθηνού µακρύσπερµου ρυζιού από Καµπότζη, Βιετνάµ και Μιανµάρ, µε συνέπεια το ευρωπαϊκό και δη το ελληνικό ρύζι να µην είναι ανταγωνιστικό.

Λόγω της απροθυµίας των µύλων να απορροφήσουν τα µακρύσπερµα ρύζια, αυτή την περίοδο στις αποθήκες και τα σιλό οργανώσεων, αλλά και µεµονωµένων παραγωγών, παραµένει απούλητο πάνω από το 50% της φετινής παραγωγής σε µακρύσπερµα ρύζια, ενώ για τα µεσόσπερµα, όπου η ροή είναι ακάθεκτη, ήδη έχει πωληθεί άνω του 70%-80% της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι τα τύπου Ronaldo κάλυψαν πέρυσι περί το 70% των συνολικών εκτάσεων που σπάρθηκαν στην πεδιάδα της δυτικής Θεσσαλονίκης, έναντι 20% των τύπου bonnet.

Σηµαντικές ποσότητες ρυζιών µεσαίας κατηγορίας φέτος έχουν πάρει το δρόµο για την αγορά της Τουρκίας, η οποία «άνοιξε» και πάλι έπειτα από µια περίοδο 3-4 ετών, κατά την οποία οι Τούρκοι πελάτες είχαν εξαφανιστεί. Σταδιακά, επίσης, ανεβαίνουν οι παραγγελίες από χώρες όπως Ιορδανία και Ισραήλ, όπου υλοποιήθηκαν προγράµµατα προώθησης του ελληνικού ρυζιού και φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αποδώσουν καρπούς, ενώ εξαγωγές γίνονται και στην Ιταλία, λόγω της περσινής ξηρασίας, αλλά και σε Βουλγαρία, Ρουµανία και Πολωνία.

Όσον αφορά την Καρολίνα, οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν πέρυσι ήταν λίγες, µε συνέπεια η παραγόµενη ποσότητα να είναι περιζήτητη. «Η Καρολίνα ήταν ελάχιστη και έγινε ανάρπαστη, µε τιµή στα 70 λεπτά», µας είπε ο κ. Μπότας από το Β’ Συνεταιρισµό Χαλάστρας. Αντίστοιχα, ο κ. Γκαντζάρας αποκάλυψε πως παρά την προσπάθεια που έγινε µε τους Μύλους να συµφωνηθεί ένα πρόγραµµα συµβολαιακής για την Καρολίνα, τελικώς οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν ούτε φέτος.

Εν τω µεταξύ, sos εκπέµπει η παγκόσµια αγορά ρυζιού καθώς από την Κίνα µέχρι τις ΗΠΑ και την Ευρώπη η παραγωγή µειώνεται και ανεβάζει τις τιµές για πάνω από 3,5 δις καταναλωτές σε όλο τον κόσµο και ιδιαίτερα στην περιοχή Ασία-Ειρηνικού που καταναλώνεται το 90% της παγκόσµιας παραγωγής. Η παγκόσµια αγορά ρυζιού πρόκειται να σηµειώσει το µεγαλύτερο έλλειµµα των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύµφωνα µε τη Fitch Solutions, που θα ανέλθει σε 8,7 εκατ. τόνους.

Νέα μείωση έως 20%

στις καλλιεργούμενες εκτάσεις

Ενόψει της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου, η οποία, µετά τις βροχές των τελευταίων ηµερών έχει καθυστερήσει λίγο και αναµένεται να ξεκινήσει δειλά – δειλά από τη βδοµάδα που αρχίζει στις 8 Μαΐου, οι παραγωγοί φαίνεται πως θα µειώσουν ακόµη περισσότερο τις εκτάσεις ρυζιού, οι οποίες πέρυσι ήταν περίπου στα 220.000-230.000 στρέµµατα στον κάµπο της Θεσσαλονίκης. «Εκτιµώ πως θα πάµε σε µια περαιτέρω µείωση της τάξης του 15%-20% σε σχέση µε τις ήδη µειωµένες εκτάσεις του 2022», σηµειώνει ο πρόεδρος της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ρυζιού.

Όπως εξηγεί, «πολλοί που είχαν µακρύσπερµα ρύζια, επειδή υπάρχει δυστοκία για την πώλησή τους, θα στραφούν στο βαµβάκι, στη λογική και της αµειψισποράς, ώστε να καθαρίσουν και τα χωράφια τους». Ανάλογη άποψη διατυπώνει κι ο κ. Μπότας. «Ο κόσµος θα αποφύγει να βάλει µακρύσπερµες ποικιλίες, γιατί υπάρχει µεγάλη πίεση στις τιµές και η ζήτηση είναι αναιµική. Αυτό όµως θα το βρουν µπροστά τους σύντοµα οι έµποροι και οι Μύλοι. ∆ιότι αν µειωθούν και άλλο οι εκτάσεις των µακρύσπερµων, θα λείψει από την αγορά το ελληνικό ποιοτικό ρύζι αυτής της κατηγορίας και στην ουσία θα ζήσουµε το ίδιο έργο, µε την προχειρότητα που έχει επιδειχθεί στην περίπτωση της Καρολίνας, η οποία επί χρόνια δεν απολάµβανε καλή τιµή, οι καλλιεργητές δεν την έχουν στην προτεραιότητά τους και πλέον κάθε χρόνο δεν φτάνει», είπε ο γραµµατέας του Συνεταιρισµού Β’ Χαλάστρας.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts