Οι παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα.

 

Σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών φρούτων και λαχανικών, αντιστροφή της ανοδικής τάσης των ελληνικών εξαγωγών της προηγούμενης διετίας και αύξηση των εισαγωγών καταγράφονται στο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής & Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών & Χυμών (Incofruit-Hellas).

Με την παραγωγή των θερινών φρούτων να επανέρχεται στα συνήθη επίπεδα, συνυπολογιζομένων των καιρικών συνθηκών και των ζημιών που έχουν προκληθεί έως τώρα, μετά τη μεγάλη μείωση λόγω καταστροφών πέρυσι, οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών είναι φέτος μειωμένες κατά -15,8% σε όγκο, την ώρα που η μέση τιμή εξαγόμενου προϊόντος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι αυξημένη κατά 15%. Ταυτόχρονα, όμως, το κόστος παραγωγής υπολογίζεται μεσοσταθμικά αυξημένο κατά 35%.

Εάν η αυξημένη μέση τιμή των εξαγωγών αντιστοιχηθεί σε αύξηση με τη μέση τιμή παραγωγού, συνάγεται ότι η μέση απώλεια εισοδήματος ανά παραγωγό κυμαίνεται τουλάχιστον στο 20%.

Στην πραγματικότητα, όπως οι αγρότες επισημαίνουν, είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς η αύξηση στην τιμή εξαγωγής τυποποιημένου προϊόντος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και αύξηση της τιμής παραγωγού.

Γιατί τα ελληνικά προϊόντα δεν είναι ανταγωνιστικά

«Καθώς η παραγωγή επανήλθε στα επίπεδα του 2020, ανεμένετο οι εξαγωγές να κυμανθούν στα επίπεδα του 2020, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από την ως τώρα πορεία τους», δήλωσε στο powergame.gr, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts