ακρόδρυα, αμύγδαλα, καλλιέργεια

Προχωρά η συγκομιδή στην ποικιλία Τουόνο και όχι μόνο και οι ενδείξεις για τις τιμές παραγωγού είναι ενθαρρυντικές.

 

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει το μάζεμα του αμυγδάλου στις βασικές ζώνες καλλιέργειας. Συγκεκριμένα, προχωρά η συγκομιδή του αμυγδάλου στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, με τις αποδόσεις υψηλότερες από πέρσι. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί, υπάρχει καλή ζήτηση, αλλά είναι ακόμα αρκετά νωρίς για τον καθορισμό τιμών απορρόφησης του προϊόντος.

Όπως ωστόσο εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την Pella Almonds, δεδομένης της ενίσχυσης του δολαρίου, τα αμύγδαλα εισαγωγής κυρίως από ΗΠΑ θα είναι σε τιμές απαγορευτικές και κατά συνέπεια το ντόπιο αμύγδαλο, παρά την αυξημένη παραγωγή, θα πληρωθεί στον παραγωγό ακριβά, λόγω υπεροχής στην ποιότητα. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Νέας Πέλλας, αλλά και στην Χαλκιδική, όπως μας λέει ο κ. Τσομπανάκης, έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των αμυγδάλων ποικιλίας Τουόνο, ενώ σε 15 ημέρες περίπου εκκινεί η Φυρανιά. Δεδομένης και της μεγάλης μείωσης της παραγωγής αμυγδάλου στην Ισπανία, ο κ. Τσομπανάκης εκτιμά πως το ντόπιο αμύγδαλο, θα πληρωθεί ακριβά φέτος, με το βιομηχανικό να κυμαίνεται αρκετά πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό (ψίχα) ενώ η Φυρανιά θα πωλείται από τους αγρότες προς 10 και 12 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, η παραγωγή στην χώρα μας θα είναι καλή φέτος, μετά την περσινή δύσκολη χρονιά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts