Περίπου 150.000 λίτρα προϊόντος, που διακινούνταν παρανόμως ως «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο» , κατάσχεσαν πρόσφατα ιταλικές και γερμανικές αρχές κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε συνεργασία με την Europol.

Πρόκειται για ποσότητες χαμηλής ποιότητας ηλιέλαιου, το οποίο αναμειγνυόταν με διάφορα συστατικά -σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και με ελαιόλαδο-, ώστε το χρώμα και η γεύση του να πλησιάζουν εκείνα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενώ κατευθυνόταν κυρίως στη γερμανική αγορά. Συνολικά, συνελήφθησαν 20 άτομα, ενώ στην όλη προσπάθεια συνέδραμε και η Eurojust (Ευρωπαϊκός οργανισμός για τη δικαστική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης).

Η καλοστημένη απάτη ξεκινούσε από μη εγκεκριμένο ελαιοτριβείο στην Ιταλία, όπου γίνονταν οι μείξεις των ελαίων και, μάλιστα, κάτω από κακές συνθήκες υγιεινής. Εκεί οι συμμετέχοντες στην απάτη, πρόσθεταν σε ηλιέλαιο χαμηλής ποιότητας συστατικά, όπως χλωροφύλλη, β-καροτένιο και έλαια σόγιας, για να μοιάζει με ελαιόλαδο. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και οδηγοί φορτηγών που ανά 15ήμερο μετέφεραν ποσότητες σε αποθήκες στη Γερμανία για να διανεμηθούν στη συνέχεια σε εστιατόρια της χώρας.

Πουλούσαν έως και δέκα φορές πάνω

Σύμφωνα με την Europol, οι κατηγορούμενοι εκτιμάται ότι κέρδιζαν ετησίως περίπου 8 εκατ. ευρώ από την απάτη, ενώ διακινούσαν περί τα 1 εκατ. λίτρα ηλιελαίου, αξίας 1 εκατ. ευρώ, το οποίο πωλούσαν στη συνέχεια -ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο- σε τιμές από 5 έως 10 ευρώ/λίτρο.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts