Συστάσεις αντιμετώπισης ασθενειών που ευνοούνται λόγω καιρού στις καλλιέργειες υπαίθριας επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας παρέχει στους παραγωγούς το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Συγκεκριμένα, καταγράφει ότι αναµένεται η είσοδος του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιοµηχανικής ντοµάτας µετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του παθογόνου.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό γκρίζο ή µαύρο χρώµα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.

Οι βλαστοί εμφανίζουν καστανές έως μαύρες ραβδώσεις µε λευκή εξάνθηση. Επίσης, στους καρπούς δημιουργούνται διάχυτες γκριζοπράσινες µέχρι καστανές βυθισµένες περιοχές, οι οποίες µπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό. Τα πρώτα συµπτώµατα εµφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.

Η συγκεκριμένη ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες µε υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ηµέρες, βροχερές ηµέρες, µε οµίχλες το απόγευµα. Για τον σχηµατισµό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80%-100% και θερµοκρασίες 3-26οC (άριστη θερµοκρασία 18-22οC).

Οι συστάσεις του Περιφερειακού Κέντρου συνοψίζονται στην προστασία της παραγωγής από τον περονόσπορο με ψεκασµούς κάλυψης µε επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts