Μακροπρόθεσµες παρεµβάσεις αλλά και άµεσες στοχευµένες λύσεις µέσω έκτακτων ενισχύσεων βρίσκονται στη φαρέτρα κρατών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε την ατζέντα ειδικών µέτρων να βρίσκεται σε προχωρηµένο στάδιο σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πολωνία, ενώ Γερµανία και Ιταλία αναµένεται να προβούν σε εξειδίκευση µέτρων τις προσεχείς ηµέρες.

 

Από την απελευθέρωση χώρου στο δίκτυο ηλεκτροδότησης για την εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταϊκών µέχρι την έκτακτη ενίσχυση κτηνοτρόφων ανά κεφάλι ζώου, µε παράλληλη επιδότηση του κόστους πετρελαίου, αρκετά από τα µέτρα έρχονται να ταιριάξουν στο προφίλ των χωρών που τα υιοθετούν. Στην παλέτα δράσεων βρίσκεται και η επιδότηση της αγοράς λιπασµάτων, κάτι για το οποίο η Πολωνία έχει ήδη λάβει την απαιτούµενη έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα και ήδη προχωρά στην πίστωση των ενισχύσεων.

Ενδεικτική η πρόθεση της Ιταλίας να επιδοτήσει µε 20% επί του κόστους πετρελαίου ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων, µε την επιδότηση δε να µπορεί να µετακυλίεται στην αλυσίδα, σε µια προσπάθεια διευκόλυνσης ακόµα και της µεταφοράς των προϊόντων από τις αποθήκες των παραγωγών και των µεταποιητικών βιοµηχανιών µέχρι τα ράφια των σούπερ µάρκετ σε ολόκληρη την ήπειρο. Από την άλλη, η Ισπανία, εστιάζει στις έκτακτες ενισχύσεις κτηνοτρόφων, επιδοτώντας µε 15 ευρώ το κεφάλι τους προβατοτρόφους, ενώ λύσεις για την αντιµετώπιση του ενεργειακού θα αναζητήσουν οι Γερµανοί µε 180 εκατ. ευρώ ενισχύσεις.

Φαίνεται δηλαδή ότι οι παρεµβάσεις που γίνονται σε επίπεδο Ευρώπης για την αντιµετώπιση της κρίσης ακρίβειας στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής, έρχονται να διαµορφώσουν ένα νέο τοπίο στο πεδίο του ανταγωνισµού, τοποθετώντας σε µειονεκτική θέση χώρες που αδυνατούν να ακολουθήσουν το παράδειγµα γενναιόδωρων ενισχύσεων ή ευφάνταστων παρεµβάσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts