Με σχετικά ικανοποιητικές τιμές ξεκίνησαν οι εξαγωγές βερίκοκων, ροδάκινων, κερασιών και καρπουζιών, λόγω οψίμησης εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετικό ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή 17 Μαΐου.

Αναλυτικά στο εν λόγω δελτίο αναφέρονται τα εξής: «Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων με μεγάλη ζήτηση και αυξητικούς ρυθμούς. Μέχρι 17/5/2019 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 133.601 τόνους, εκ των οποίων προς Ιταλία σε 13. 271 τόνους (έναντι 156. 372 και 32. 867 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρσι).

Επίσης συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών (Valencia) και μανταρινιών (Ortanique), καθώς και λεμονιών, αγγουριών και μήλων, με αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. Ειδικότερα δε στα μήλα η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 48,4%, με τις εξαγωγές προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 44. 707 τόνους έναντι 19. 336 πέρσι.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας με τις ποσότητες εντυπωσιακά αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ήτοι 1/1-17/5 37. 811 τόνοι έναντι 27. 706 σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών ως προς τις ποσότητες.

Ξεκίνησαν οι εξαγωγές για βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια και καρπούζια, με μικρούς ρυθμούς, έχοντας μια οψίμηση της ωρίμανσης τους λόγω καιρικών συνθηκών. Οι τιμές στις καταναλωτικές αγορές είναι σχετικά ικανοποιητικές.

Η εκτίμηση μας είναι ότι η παραγωγή της χώρας εξελίχθηκε ομαλά με τον όγκο τους ελαφρά αυξημένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο.

Αναμένονται οι εμπειρογνώμονες της Κίνας για την επιθεώρηση συγκομιδής και τυποποίησης ελληνικών κερασιών στην Κίνα. Αναμένονται, επίσης, σύντομα παρόμοιες ειδήσεις για εγκρίσεις εισαγωγής ελληνικών φρούτων και λαχανικών από το Βιετνάμ και ακολούθως από Ταιβάν και Ν. Κορέα».

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts