ΕΒΖelliniki_viomixania_zaxaris_1

Περισσότερους από 500 τόνους τεύτλων παρέλαβε, την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, η Royal Sugar στην πρώτη επίσημη έναρξη του εργοστασίου των Σερρών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της, Χρήστος Καραθανάσης.

«Μπορεί φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η παραγωγή να κατευθυνθεί για βιοαέριο ή και ζωοτροφή, αλλά εμείς είμαστε «ζαχαράδες» και στόχος μας είναι να ανάψουμε το φουγάρο της ΕΒΖ για παραγωγή ζάχαρης», επισήμανε.

Για τη διενέργεια καμπάνιας με στόχο την παραγωγή ζάχαρης, όπως εξήγησε, απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 400 ατόμων, γεγονός «που εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 είναι αδύνατον να συμβεί, τη στιγμή μάλιστα που τα μέτρα εντείνονται».

Επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στην τευτλοκαλλιέργεια και τους παραγωγούς ο επικεφαλής της Royal Sugar σημείωσε ότι ναι μεν η παραλαβή τεύτλων γίνεται στην τιμή των 20 ευρώ/τόνο «ξεκαθάρισα και τους διαβεβαίωσα ότι εφόσον πετύχω καλύτερη τιμή πώλησης των τεύτλων για βιοαέριο ή και ζωοτροφή τότε φυσικά και θα δώσω (σ.σ. στους παραγωγούς) τα επιπλέον ποσά που δικαιούνται».

Ο κ. Καραθανάσης σημείωσε ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα η Royal Sugar έκανε επένδυση ύψους 500.000 ευρώ, για την αγορά πιστοποιημένων μηχανημάτων από τη Βόρεια Ευρώπη και για ζωοτροφή και για βιοαέριο. «Υπήρχε μόνο ένα τέτοιο μηχάνημα στην Ελλάδα και η έλλειψή του αποτελούσε το λόγο της χαμηλής τιμής που προσφερόταν για τα τεύτλα. Τώρα το λύσαμε και αυτό το ζήτημα και πιστεύω ότι θα πετύχουμε και καλύτερες τιμές», σημείωσε. Διευκρίνισε ότι το ένα μηχάνημα εγκαταστάθηκε ήδη στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες και το άλλο θα εγκατασταθεί μέχρι τέλος της εβδομάδας το αργότερο στο άλλο εργοστάσιο της βιομηχανία στο Πλατύ, όπου και θα παραδώσουν τα τεύτλα τους οι παραγωγοί και έτσι θα γλυτώσουν τα κόστη μεταφοράς που τους προβλημάτιζαν», σημείωσε.

Ζημιωμένοι οι παραγωγοί

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τευτλοπαραγωγοί, με τον πρόεδρο τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάση Πίππα, να δηλώνει «φέτος είμαστε χαμένοι και ζημιωμένοι. Όχι μόνο δεν θα έχουμε κέρδος, αλλά θα βάλουμε και από την τσέπη μας».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts