σπόροι σουσαμιού

Αναπτύσσεται εκ νέου η καλλιέργεια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά με αργά βήματα.

Εναλλακτική εισοδήματος δίνει τελευταία το σουσάμι στην χώρα μας, με αρκετούς αγρότες να επωφελούνται της ζήτησης και των καλών τιμών.

Ο κ. Πολυζώης Πολυζωίδης από την Αλεξανδρούπολη καλλιεργεί 60 στρέμματα με σουσάμι σε αυτήν την περιοχή. Όπως μας αναφέρει το σουσάμι μαζεύεται πράσινο, τον Σεπτέμβριο κυρίως, αλλά το καλό είναι ότι εκεί δεν χρειάζεται παρά μόνο ένα πότισμα ανά σεζόν. Πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα εργατικά κόστη, όμως το βιολογικό σουσάμι έχει πολύ καλή ζήτηση, καθότι πολύ θρεπτικό και ποιοτικό, ειδικά το Ελληνικό. Ο κ. Πολυζωίδης καλλιεργεί την παραδοσιακή ποικιλία Έβρου και είναι σε γενικές γραμμές ευχαριστημένος, καθώς διαθέτει το προϊόν του σε τιμές έως και 4 ευρώ το κιλό. Σε σχέση με τις αποδόσεις, όπως λέει, είναι ικανοποιητικές, φθάνοντας και τα 150 κιλά το στρέμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανταγωνιστικές της Ελλάδος, χώρες στο σουσάμι είναι η Τουρκία και το Ιράν.

Ο κ. Γιώργος Βαφιάς καλλιεργούσε μέχρι πριν από λίγο καιρό σουσάμι και ήταν μάλιστα από τους λίγους στην Ελλάδα, στην περιοχή της Αμφίκλειας στην Φθιώτιδα. Πλέον μπορεί να μην ασχολείται με το προϊόν, γιατί όπως μας εξηγεί, έχει επικεντρωθεί στα όσπρια και ιδίως στην φάβα, όμως θεωρεί μια καλή περίπτωση το σουσάμι για κάποιον αγρότη. Κι αυτό, γιατί ως καλλιέργεια για έναν έμπειρο παραγωγό θεωρείται εύκολη, αλλά και γιατί έχει πλέον αποκτήσει ως προϊόν την δική του αγορά και το ζητάει το εγχώριο εμπόριο. Σύμφωνα με τον κ. Βαφιά, ειδικά την τελευταία περίοδο έχει τεράστια ζήτηση το ντόπιο σουσάμι, λόγω του ότι τα μεταφορικά και τα κόστη εισαγωγής έχουν ανέλθει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Ο ίδιος πάντως μας λέει ότι το σουσάμι μπορεί να πιάσει έως και 100-120 κιλά το στρέμμα, ενώ για να βγει το τελικό προϊόν, χρειάζεται μηχάνημα για την συγκομιδή, αλλά και εργασία με το χέρι, όπως και 6-7 ποτίσματα. Στην αγορά διατίθεται το σουσάμι, προσθέτει, αποφλοιωμένο είτε αναποφλοίωτο, τελευταία το ζητάει πολύ η αρτοποιία και ζαχαροπλαστική λόγω και των ελαίων/πρωτεϊνών που περιέχει, στο ράφι των μάρκετ το προϊόν λίγων γραμμαρίων είναι ιδιαίτερα αλμυρό στην τιμή του ενώ πολύ χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για να παράξει κανείς ταχίνι. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, ποικίλουν ανάλογα την περίοδο και υπάρχει εποχή που πιάνει 2 και 2,5 ευρώ το κιλό, με το βιολογικό να φθάνει και τα 6 ευρώ ανά κιλό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts