Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Χωρίς κυρώσεις η λειτουργία του μηχανισμού έως τις 15 Ιουνίου

Χωρίς κυρώσεις η λειτουργία του μηχανισμού έως τις 15 Ιουνίου

Αγροτικά Νέα 🕔March 19, 2019

Χωρίς κυρώσεις η λειτουργία του μηχανισμού έως τις 15 Ιουνίου – Παραμένουν ωστόσο οι εκκρεμμότητες με τα οπωροκηπευτικά μακράς συντήρησης και τυροκομικά.

Λύσεις σε αρκετά από τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την εξόφληση των τιμολογίων νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων εντός 60 ημερών επιχειρεί να δώσει το υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες, Πέμπτη 14 Μαρτίου, αφήνοντας ωστόσο αρκετά ζητήματα ανοιχτά.

Το βασικότερο στοιχείο της εγκυκλίου είναι η πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου έως τις 15 Ιουνίου 2019, στη διάρκεια της οποίας δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις. Το διάστημα αυτό παρέχει ένα χρονικό περιθώριο για να διορθωθούν ορισμένες ακόμα «ανορθογραφίες». Οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετών στελεχών από το χώρο της μεταποίησης και του εμπορίου, μπορούν να θέσουν επ’ αμφιβόλω τη λειτουργία και, εν τέλει, την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού.

Οι κυριότερες εξ αυτών έχουν να κάνουν με τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα μακράς συντήρησης. Όπως τα μήλα και τα ακτινίδια για τα οποία ο έμπορος υποχρεούται να εξοφλήσει τον παραγωγό εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου. Όταν αυτός θα ρευστοποιήσει το εμπόρευμα ακόμα και μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.

«Πιστωτικό ίδρυμα μεταποιητής»

Ζήτημα υπάρχει και με τα τυροκομικά η παραγωγή των οποίων για το μεταποιητή συνδέεται με μια περίοδο ωρίμανσης τουλάχιστον δύο μηνών, η οποία για τα σκληρά τυριά φτάνει έως και το τετράμηνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια τυροκομική επιχείρηση θα πρέπει μεν να πληρώσει μέσα σε 60 μέρες για την πρώτη ύλη της, όμως η ίδια θα εισπράξει τα χρήματά της από το σούπερ μάρκετ. Αφού παρέλθει ο χρόνος της ωρίμανσης συν το δίμηνο περιθώριο που επιτρέπει ο νόμος. «Με λίγα λόγια, ο μεταποιητής μετατρέπεται σε πιστωτικό ίδρυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Υ. Χ» ο πρόεδρος του Σ. Ε. Β. ΓΑ. Π, Χρ. Αποστολόπουλος.

Παρόμοιες ενστάσεις εκφράζονται και από άλλους κλάδους, όπως αυτός της μεταποίησης ροδάκινου. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, μια επιχείρηση του χώρου καλείται να εξοφλήσει την πρώτη ύλη της εντός 60 ημερών. Ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη σχετική πρόβλεψη για την πληρωμή του τελικού προϊόντος (κομπόστα) που αυτή διαθέτει στα σούπερ μάρκετ αφού αυτό δεν λογίζεται «νωπό και ευαλλοίωτο».

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr