βαμβάκι

Η αποφύλλωση του βαμβακιού είναι μια απαραίτητη επέμβαση, προκειμένου να επιταχύνουμε το άνοιγμα, να πετύχουμε καλή συγκομιδή, αλλά και καλή ποιότητα του σύσπορου βαμβακιού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεπαγγελματική Βάμβακος.

Μάλιστα, η Οργάνωση καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να φροντίσουν για την καλή αποφύλλωση των φυτειών τους και να προσέξουν στη συγκομιδή, ώστε να συγκομίσουν στεγνό και καθαρό βαμβάκι, υπενθυμίζοντάς τους ότι βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% δεν προσμετράται για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Όσον αφορά τον χρόνο εφαρμογής, σημειώνεται ότι τααποφυλλωτικά πρέπει να ψεκάζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον, το 50% των καρυδιών. Πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαμβακιού και πολλές φορές και το ίδιο το άνοιγμα (παρατηρείται μισοάνοιγμα των καρυδιών και καραμελοποίηση). Από την άλλη μεριά, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα αποφυλλωτικά, χρειάζονται καλές θερμοκρασίες (μεγαλύτερες των 15-18οC).

Είναι ανάγκη, λοιπόν, αναφέρει η Διεπαγγελματική, να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην καθυστέρηση της εφαρμογής (για να προχωρήσει το άνοιγμα) και την έγκαιρη εφαρμογή, για να προλάβουμε την πτώση των θερμοκρασιών. Συμβουλευόμαστε για το σκοπό αυτό τις μετεωρολογικές προβλέψεις μακράς διάρκειας και όσο προβλέπεται ζεστός καιρός, καθυστερούμε την εφαρμογή. Η συνηθισμένη, για την περιοχή μας, περίοδος εφαρμογής των αποφυλλώσεων είναι από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι 20 Οκτωβρίου.

Σε πολύ αναπτυγμένες ή όψιμες φυτείες, που δεν ανοίγουν ενώ περνάει ο καιρός (φθάνουμε στα μέσα – τέλη Οκτωβρίου), δεν μπορούμε να περιμένουμε το παραπάνω ποσοστό ανοίγματος και εφαρμόζουμε ωριμαντικά ή μισή δόση αποφυλλωτικού, έστω και αν το άνοιγμα είναι μόνο 10 -20 %. Έτσι, θα πέσει ένα μέρος του φυλλώματος και, δια του αερισμού, θα βοηθηθεί το άνοιγμα, αλλά θα διατηρηθούν και αρκετά φύλλα για να ολοκληρώσουν τη θρέψη των καρυδιών. Στη συνέχεια, όταν το άνοιγμα προχωρήσει στο 50% και αν υπάρχουν ακόμα αρκετά φύλλα, κάνουμε δεύτερη εφαρμογή.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.agronews.gr

Recommended Posts