olive-oil-ελαιολαδο-ελιες

Από 2,80 έως και 3 ευρώ το κιλό είναι οι τιμές παραγωγού σε πρώτες ποσότητες του φετινού ελαιολάδου που κατέγραψε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης,

με ημερομηνία δημοσίευσης την 20ή Οκτωβρίου σε Καλαμάτα και Μεσαρά αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προβλέψεις για την εκκίνηση των τιμών παραγωγού στην οξύτητα των τριών γραμμών φέτος, σε τιμές που κατά μέσο όρο θα είναι κοντά στα 3 ευρώ.

Μιλάμε πάντοτε για λάδια ποιοτικά, ενώ οι πρώτες τιμές αφορούν σε συγκεκριμένα ελαιουργεία, που έχουν πληρώσει πολύ μικρές ποσότητες ελαιολάδου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας, κάτι όμως που δεν παύει να αποτελεί “νότα” αισιοδοξίας για τη φετινή χρονιά, μετά την περυσινή πανωλεθρία για τις μεγαλύτερες ποσότητες της κρητικής ελαιοπαραγωγής!

Αναλυτικότερα, ο ΣΕΔΗΚ στη σελίδα του (www.sedik.gr) αναφέρει ελαιουργεία στην Καλαμάτα με την τιμή παραγωγού σε ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 τα 2,90 ευρώ το κιλό στις 13 Οκτωβρίου.

Και στις 20 Οκτωβρίου η τιμή παραγωγού σε άλλη άλεση έχει υποχωρήσει στα 2,80 ευρώ το κιλό.

Στην Κρήτη κάνει αναφορά σε πρώτα αλέσματα στη Μεσαρά με τιμή παραγωγού για την 20ή Οκτωβρίου τα 3 ευρώ το κιλό σε λάδι οξύτητας τριών γραμμών, σε δύο ελαιουργεία στον κάμπο της Μεσαράς και στην Κάτω Μεσαρά, για την ίδια μέρα, στην ίδια ποιότητα ελαιολάδου.

Επίσης, για την ίδια μέρα, κατέγραψε και τιμές παραγωγού στο περυσινό ελαιόλαδο στην Κρήτη, από 2 έως και 2,30 ευρώ το κιλό, αναγράφοντας πως πρόκειται για λάδια «παλαιάς εσοδείας οξύτητας έως 0,5 βαθμών».

Στις άλλες χώρες

Στην Ισπανία το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώνει μια τιμή παραγωγού από 2,20 έως 3 ευρώ το κιλό στο διάστημα από 13 έως 20 Οκτωβρίου στην κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Στην Ιταλία, για το ίδιο χρονικό διάστημα, στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο οι τιμές κυμαίνονται από 3,10 έως 4 ευρώ το κιλό (μ.ο. 3,84 ευρώ). Και στην Τυνησία 2,28 ευρώ το κιλό κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για λάδια ποιοτικής κατάστασης έως τις 8 γραμμές οξύτητας.

Σημάδια ανάκαμψης

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΣΕΔΗΚ, κάποια σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάστηκαν στις τιμές αρχές Οκτωβρίου για μικροποσότητες ειδικών ελαιολάδων δεν μπορούν να αξιολογηθούν σαν τάση αύξησης των τιμών, ούτε προφανώς αποτελούν “κατώφλια” ανοίγματος της φετινής αγοράς, αφού αφορούν περιορισμένες ποσότητες ειδικών ποικιλιών ή αγουρέλαια, που έχουν συγκεκριμένους και περιορισμένους αγοραστές.

Σταύρος Γαβαλάς: «Υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερες τιμές»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για συγκεκριμένες τιμές παραγωγού στο ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου, αλλά σίγουρα επισημαίνει πως «υπάρχει φέτος αισιοδοξία για καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι και σίγουρα ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα για πολύ καλύτερες ποιότητες». Αν και δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις πρώτες κινήσεις του νέου ελαιοκομικού φορέα της Κρήτης, αρκέστηκε προς το παρόν να πει πως ο νεοσύστατος Ενιαίος Φορέας Κρητικού Ελαιολάδου θα είναι έτοιμος να παρέμβει στην αγορά ανακοινώνοντας συγκεκριμένη τιμή παραγωγού προς τα τέλη Νοεμβρίου. «Το σίγουρο είναι πάντως ότι, στις περιοχές εκείνες στις οποίες έβρεξε, οι ελαιοπαραγωγοί έχουν αρχίσει και ραβδίζουν υιοθετώντας τις οδηγίες της ΔΑΟΚ για την πρώιμη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, που μόνο πλεονεκτήματα έχει για τους ίδιους τους παραγωγούς και το κρητικό ελαιόλαδο. Στις άλλες περιοχές ο κόσμος περιμένει να βρέξει για να ξεκινήσει σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε, τουλάχιστον στη μεγαλύτερη πλειοψηφία», σύμφωνα με τον Σταύρο Γαβαλά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts