Η εφαρμογή ζιζανιοκτόνων αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μέθοδο διαχείρισης των ζιζανίων στις καλλιέργειες. Η ορθή επιλογή και εφαρμογή του σκευάσματος αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας.
Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας & Μέλος του Δ.Σ. της European Weed Research Society Καθηγητής κ. Η. Τραυλός «Δυστυχώς, η επαναλαμβανόμενη χρήση των ζιζανιοκτόνων σε συνδυασμό με λανθασμένες αγρονομικές πρακτικές και λάθη κατά την εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων οδηγούν συχνά σε μειωμένη αποτελεσματικότητα και στην ανάπτυξη φαινομένων ανθεκτικότητας με το ανάλογο οικονομικό αντίκτυπο. Όπως φαίνεται και στη διεθνή βιβλιογραφία έως τώρα έχουν αναπτυχθεί ποικίλες μέθοδοι αξιολόγησης ανθεκτικότητας οι οποίες, ωστόσο εμφανίζουν διάφορα μειονεκτήματα ή περιορισμούς (χρονικούς, οικονομικούς κ.λ.π.)».
Η ανάπτυξη μιας νέας ταχείας μεθόδου για την in situ εκτίμηση της αποτελεσματικότητας ζιζανιοκτόνων και την αξιολόγηση φαινομένων ανθεκτικότητας με σκοπό τις άμεσες και αξιόπιστες συστάσεις σε παραγωγούς και γεωπόνους αποτελεί αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής της κας Τσεκούρα Α. στο πλαίσιο σχετικού ερευνητικού προγράμματος που εκπονείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Τραυλό και τη χρηματοδότηση της εταιρείας CORTEVA.
«Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από την ομάδα του Εργαστήριου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών έχει έως τώρα εφαρμοστεί σε καλλιέργειες σιταριού, αραβοσίτου και ρυζιού σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η προσέγγισή μας περιλαμβάνει πειράματα αγρού μικρής κλίμακας, εφαρμογή διάφορων ζιζανιοκτόνων και μετρήσεις δεικτών βλάστησης ως ένδειξη της αποτελεσματικότητας κάθε ζιζανιοκτόνου. Παράλληλα, πειράματα διενεργούνται σε φυτοδοχεία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο εργαστήριο με ζιζάνια που συλλέγονται από τους αντίστοιχους πειραματικούς αγρούς ή αποστέλλονται από τους παραγωγούς» συμπληρώνει ο κ. Τραυλός.
«Τα έως τώρα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά με εμφανείς διαφορές μεταξύ των επεμβάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αρκετές περιπτώσεις αγρών δόθηκαν συστάσεις στους παραγωγούς για την εφαρμογή συγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων μόλις 5 και 10 ημέρες από την εφαρμογή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προς την κατεύθυνση περαιτέρω βελτιστοποίησης και επικύρωσης της μεθόδου, ευρύτερου πειραματισμού και επικοινωνίας των αποτελεσμάτων σε συναντήσεις με παραγωγούς και γεωπόνους, επιδεικτικούς αγρούς και ενημερωτικές ημερίδες».