Στα χωράφια κινδυνεύουν να μείνουν μεγάλες ποσότητες καπνού από τη φετινή παραγωγή, ιδίως σε περιοχές της χώρας όπου η καλλιέργεια δεν ασκείται στη βάση οικογενειακού τύπου εκμεταλλεύσεων, καθώς η δραματική έλλειψη εργατών γης, φέτος, καθιστά ανέφικτη την ομαλή συγκομιδή του προϊόντος.

Το καμπανάκι της ανησυχίας έχει ηχήσει πολύ έντονα στα πεδινά τόσο της Πιερίας, όσο και των Σερρών, δύο βασικά καπνοπαραγωγικά κέντρα της χώρας, όπου ήδη σε πολλά χωράφια ο καπνός από τα πρώτα και τα δεύτερα χέρια, δεν έχει μαζευτεί και ο προβληματισμός είναι μεγάλος. «Φέτος έχω καλλιεργήσει 17 στρέμματα καπνό ποικιλίας Κατερίνη και έχω πάρει μόνο το πρώτο χέρι από τα 5 στρέμματα. Τα καπνά μένουν ασυγκόμιστα μέσα στα χωράφια και στην κατάσταση που βρίσκομαι εγώ είναι το 90% των παραγωγών της περιοχής», είπε στην Agrenda ο Ηλίας Ρίζος πρόεδρος του συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας.

Σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό και συνεταιριστή, η συγκομιδή του καπνού στην Πιερία έχει ξεκινήσει περί τα μέσα Ιουνίου και την περίοδο αυτή, τουλάχιστον στην περιοχή του οι παραγωγοί «σπάνε» τα 3α και τα 4α χέρια. «Είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο. Πολλοί θα προσπαθήσουμε να πάρουμε το τελευταίο χέρι με ό,τι σημάνει αυτό για τις αποδόσεις και για την ποιότητα του προϊόντος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος και πρόσθεσε πως «όπως πάνε τα πράγματα, η οργάνωσή μας φέτος δεν θα έχει πάνω από 500 τόνους, από 1.500 τόνους τα προηγούμενα χρόνια».

 

Διαβ΄στε την συνέχεια στο agronews.gr

 

Recommended Posts