Διαπιστώσεις και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση του τετράνυχου και του θρίπα στην υπαίθρια και στη βιομηχανική ντομάτα, αλλά και στη μελιτζάνα, στις ΠΕ της Θεσσαλίας και στην ΠΕ Φθιώτιδας, περιλαμβάνονται στα πρόσφατα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Σε ό,τι αφορά την υπαίθρια – επιτραπέζια ντομάτα, συνεχίζεται η παρουσία του τετράνυχου στις πρώιμες (με 5 – 7σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με 3 – 5σταυρούς) και όψιμες καλλιέργειες στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανική στις ίδιες περιοχές, όπου επισημαίνεται η συνέχιση της παρουσίας του εντόμου.

Όπως συστήνεται για την επιτυχία της χημικής καταπολέμησης στην υπαίθρια ντομάτα, σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση της προσβολής και ή άμεση καταπολέμηση με ένα από τα εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα, πριν τα ακάρεα αναπτυχθούν σε μεγάλους πληθυσμούς. Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως abamectin, avermectin, κ.ά).

 

Διαβάστε την συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts