Ακόμα υψηλότερη άνοδο σημείωσε στις αγορές εμπορευμάτων των ΗΠΑ το σιτάρι, φτάνοντας στο υψηλό πέντε ετών ενδοσυνεδριακά πριν ξεκινήσουν οι πωλήσεις. Οι χθεσινές συνεδριάσεις (Παρασκευή 9 Οκτωβρίου) ολοκληρώθηκαν στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Η ξηρασία στις πεδιάδες των ΗΠΑ και στη νότια περιοχή της Ρωσίας δημιούργησαν μια συγκυρία που σπάνια παρατηρείται. Επίσης, η πολύ έντονη τοποθέτηση επενδυτών στα συμβόλαια καλαμποκιού και σόγιας έχει συμπαρασύρει οριζόντια ολόκληρο τον τομέα των σιτηρών.

Για την εβδομάδα, τα συμβόλαια σιταριού στο Κάνσας Σίτι σημείωσαν άνοδο 26 σεντς, στο Σικάγο 20 σεντς και στη Μινεάπολη 12 σεντς.

Ενδείξεις πιθανής βροχής στη νότια Ρωσία εμφανίστηκαν στο ραντάρ για τις 18-22 Οκτωβρίου. Μετά από αυτό, οι τιμές είναι πολύ πιθανό να διορθώσουν και πάλι, έτσι το “παράθυρο” για τους παραγωγούς που έχουν αποθηκευμένο προϊόν είναι μικρό.

Οι εξαγωγικές πωλήσεις ήταν σταθερές στους 568.000 τόνους. Οι ετήσιες πωλήσεις αυξάνονται κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και συμφωνούν με τις προβλέψεις του USDA. Είναι εντυπωσιακό το πώς οι πωλήσεις των ΗΠΑ κατάφεραν να παραμείνουν ισχυρές παρά το γεγονός ότι είναι σταθερά πάνω από τις παγκόσμιες τιμές. Η ξαφνική πτώση των πωλήσεων από τους Ρώσους αγρότες, καθώς τα χωράφια τους στεγνώνουν, ωθούν τα Ρώσικα FOB υψηλότερα και αυξάνουν τις παγκόσμιες τιμές, βοηθώντας τις πωλήσεις των ΗΠΑ.

Κοιτώντας προς τα εμπρός, μπορούμε να περιμένουμε αυξανόμενο ανταγωνισμό μέχρι τον χειμώνα από την τεράστια συγκομιδή που θα ξεκινήσει στην Αυστραλία και μια μέση συγκομιδή από την Αργεντινή. Περιμένω ότι η ροή μαλακού σιταριού από την Αυστραλία θα είναι μια τροχοπέδη στο μέλλον του Σικάγου. Η ροή σκληρού σίτου από την Αργεντινή θα επηρέαζε προφανώς το μέλλον του Kansas City, αλλά οι ανησυχίες για τις μεγάλες πεδιάδες των ΗΠΑ και το σκληρό σιτάρι της νότιας Ρωσίας θα προσφέρουν πιθανώς μια σταθερή βάση στήριξης για αυτήν την αγορά.

Οι τελευταίες εβδομάδες της ξέφρενης αγοράς συμβολαίων από επενδυτές ώθησαν το Σικάγο και τη Μινεάπολη, αλλά δεν περιμένω να διαρκέσουν πολύ. Μου φαίνεται ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία επιστροφής σε μια κανονική σχέση τιμών μεταξύ των τριών αμερικανικών αγορών σίτου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts