Οι διαδοχικές καταστροφές των προηγούμενων μηνών, που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κάποιες “ουρές” αποζημιώσεων που έμειναν από τις ζημιές του 2019 και η συνεχής πίεση από βουλευτές της αντιπολίτευσης και της ΝΔ,

έχουν οδηγήσει στην εξάντληση των ταμείων του ΕΛΓΑ. Τα έσοδα του οργανισμού προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και των κτηνοτρόφων και, ενώ θα έπρεπε ήδη από πέρυσι να έχουν πληρωθεί οι εισφορές του 2019, ο οργανισμός έχει παρατείνει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του 2020 (!) την πληρωμή τους. Αυτό, βέβαια, ισχύει για όσους παραγωγούς δεν είναι δικαιούχοι επιδοτήσεων ή δεν έχουν υπογράψει την εξουσιοδότηση για παρακράτηση των εισφορών από τις επιδοτήσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω ευκολίας έχουν υπογράψει τη σχετική εξουσιοδότηση που επιτρέπει να αφαιρείται κατευθείαν από την επιδότηση το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς που δηλώνει ο παραγωγός κάθε χρόνο στη δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής του Μαΐου.

Ο Οργανισμός ευελπιστεί ότι από την πίστωση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης την 23η Οκτωβρίου στους λογαριασμούς των αγροτών θα μπορέσει να αντλήσει την απαραίτητη ρευστότητα εισπράττοντας ένα σημαντικό ποσοστό από τις ασφαλιστικές εισφορές του 2020. Κι αυτό γιατί έχει να καταβάλει αποζημιώσεις από τις αρχές Αυγούστου (11 του μηνός), όταν το υπουργείο Οικονομικών (μετά από 10 χρόνια, λόγω μνημονίων) αποφάσισε να ανοίξει την “κάνουλα” του κρατικού προϋπολογισμού και να επιχορηγήσει με 35 εκατ. ευρώ τον ΕΛΓΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts