Τεράστιες είναι οι ζημιές που έχουν προκαλέσει οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες το τελευταίο διάστημα, τόσο στα αμπέλια, όσο όμως και στις ελιές.

 

Το πρόβλημα είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης και η αρμόδια Αντιπεριφέρεια Πρωτογενή Τομέα, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει ήδη συστήσει επταμελή επιστημονική επιτροπή, με απώτερο σκοπό να βρεθούν τα μέσα και οι τρόποι για οικονομική ενίσχυση των παραγωγών και αποζημίωσης των πληγέντων. Η επιτροπή θα καταγράψει ακριβώς το μέγεθος των καταστροφών τόσο σε αμπέλια όσο και σε ελιές, προκειμένου να αποτυπωθεί πλήρως το πρόβλημα και να κοστολογηθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Όλα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο συνάντησης για τη διαχείριση των προβλημάτων που καταγράφονται στις καλλιέργειες της ελιάς και των αμπελιών στο νησί, ως αποτέλεσμα των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών της τελευταίας περιόδου.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, διαπιστώθηκε ότι έχουν καταγραφεί εκτενείς μολύνσεις περονόσπορου στα αμπέλια του νησιού, που παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες καλλιεργητικές επεμβάσεις των παραγωγών, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν αντιμετωπίζονται, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

Αντίστοιχα, οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει και τις ελαιοκαλλιέργειες με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται εκτεταμένα προβλήματα στην καρπόδεση σε όλη την Κρήτη. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Προέδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ Μανόλης Ροδιτάκης, ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Γιώργος Ψαρράς, εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ, ο Γενικός Δ/ντης Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης καθώς επίσης οι Δ/ντες των ΔΑΟ και ΔΑΑΚ Περιφέρειας Κρήτης και υπηρεσιακά στελέχη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε επίσης εκτενώς, ο «Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Προστασία, Ανάδειξη και Προώθηση του Κρητικού Ελαιολάδου» προκειμένου να τεθούν από τους συμμετέχοντες οι προτεραιότητες και να ξεκινήσει η υλοποίηση των εξειδικευμένων δράσεων, όπως αποφασίσθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η έμφαση της περιφέρειας στη συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς και τους επιστημονικά υπεύθυνους, φαίνεται ότι έχει αποδώσει μέχρι σήμερα σημαντικούς καρπούς, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται εκπαιδεύσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους των σταδίων της αγροδιατροφικής αλυσίδας παραγωγής ελαιολάδου, σύνταξη πρωτοκόλλου ορθής διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου.

Recommended Posts