aktinidio_1

Περισσότερο ορατό όσο περνά ο καιρός φαίνεται το πρόβλημα ακαρπίας που αντιμετωπίζει φέτος η καλλιέργεια ακτινιδίου λόγω των καιρικών συνθηκών.

 

Περισσότερο ορατό όσο περνά ο καιρός φαίνεται το πρόβλημα ακαρπίας που αντιμετωπίζει φέτος η καλλιέργεια ακτινιδίου λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σε προηγούμενο άρθρο του ΑγροΤύπου είχαμε αναφερθεί στο πρόβλημα ακαρπίας φέτος στα ακτινίδια της Πιερίας αλλά τώρα που έχει γίνει η καρπόδεση φαίνεται περισσότερο το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ της Πιερίας, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει ότι «υπάρχει ακαρπία στα ακτινίδιαν στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Πιερία που φτάνει μέχρι και στο 50%. Εδώ και 15 ημέρες έχει ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση και τώρα που έχει καρπό φαίνεται πιο καθαρά η εικόνα της μειωμένης παραγωγής. Από την άλλη οι παραγωγοί έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τα απαραίτητα καλλιεργητικά έξοδα και δεν βλέπουν να υπάρχει παραγωγή. Η βασική λίπανση έχει καθυστερήσει λόγω του καιρού αλλά έχει γίνει κατά 80%, ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο. Οι ψεκασμοί για φυτοπροστασία επίσης γίνονται και αυξάνουν το κόστος. Πέρσι τα ακτινίδια είχαν τιμή παραγωγού στα 30 – 35 λεπτά. Φέτος ελπίζουμε να δούμε μια αύξηση της τιμής».

Ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, που είναι παραγωγός και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) στην Άρτα, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «η ακαρπία στην περιοχή ξεπερνά το 50%. Φέτος δεν συμπληρώθηκαν οι απαραίτητες ώρες ψύχους για τα δέντρα λόγω του ήπιου χειμώνα. Επίσης οι βροχοπτώσεις πάνω στην ανθοφορία δημιούργησαν πρόβλημα στην γονιμοποίηση. Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε και φέτος προβλήματα μικροκαρπίας. Πάντως οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όλες τις καλλιεργητικές εργασίες. Μεταξύ αυτών είναι και το θερινό κλάδεμα που έχει υψηλό κόστος για τον παραγωγό. Σε συνεργασία με την τοπική ΔΑΟΚ κάνουμε προσπάθεια για κατάθεση φακέλου ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος μέσω ΚΟΕ-ΠΣΕΑ».

Ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων και μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Καβάλας και της Ομάδας Εργασίας για το ακτινίδιο της ΕΘΕΑΣ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το φαινόμενο της ακαρπίας υπάρχει στην περιοχή μας αλλά δεν είναι τόσο έντονο όσο στις άλλες περιοχές (Πιερία, Άρτα). Οι γεωπόνοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται στον ήπιο χειμώνα που είχαμε φέτος. Πάντως έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση στα χωράφια της ακαρπίας που κυμαίνεται από 30% έως και 70% σε κάποιες περιοχές. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή. Βέβαια από την άλλη έχουμε και τις νέες φυτεύσεις που έγιναν το 2018 και 2019 και τώρα τα δέντρα έχουν μπει στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής σε σύνολο κιλών αλλά θα υπάρξει απώλεια στο εισόδημα των παραγωγών. Αυτή την εποχή ο καρπός είναι σε μέγεθος καρυδιού σε κάποιες περιοχές. Προσπαθούμε με τη βοήθεια τιης τοπικής ΔΑΟΚ να φτιάξουμε φάκελο για το πρόβλημα για να καταφέρουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Πάντως τα καλλιεργητικά έξοδα είναι μεγάλα. Έχει ολοκληρωθεί η λίπανση και η ζιζανιοκτονία. Τώρα πρέπει να γίνει το θερινό κλάδεμα για να έχουν αέρα και φως τα δέντρα και έτσι θα μειωθούν τα προβλήματα του βοτρύτη».

Recommended Posts