χρήματα, ευρώ, χαρτονομίσματα, οφειλές, επιδοτήσεις

Από τα 104,8 δισ. ευρώ, τα 26,2 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης

 

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των οφειλετών στην εφορία υπήρξε τον Μάιο φέτος, ενώ, σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το νέο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο για τα δημόσια ταμεία υπερβαίνει τα 2,44 δισ. ευρώ.

Αν και τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη υποχώρησαν στο τέλος του Μαΐου στα 104,8 δισ. ευρώ από 107,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ο αριθμός των «κόκκινων» φορολογουμένων αυξήθηκε στους 4.471.762 από 3.687.278 που ήταν πριν από έναν μήνα.

Σημειώνεται ότι από τα 104,8 δισ. ευρώ, τα 26,2 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και το εισπράξιμο ποσό περιορίζεται στα 78,5 δισ. ευρώ.

«Σερί» ελέγχων από την ΑΑΔΕ

Μπαράζ ελέγχων ξεκίνησε η ΑΑΔΕ σε όσους δήλωσαν τα οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. το 2021.

Πρόκειται για 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι θα υποστούν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, καθώς, σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής υπάρχουν (άγνωστος ακόμη αριθμός) περιπτώσεις που υποκρύπτουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Για όσους εντοπιστούν υποψίες φοροδιαφυγής, θα ακολουθήσουν εξονυχιστικοί έλεγχοι το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, σχεδόν επτά στους δέκα επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους, αλλά και έξι στα δέκα νοικοκυριά εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Ο προβληματισμός των ελεγκτικών αρχών αφορά κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη, με αποτέλεσμα ο φόρος που πληρώνουν να είναι εξαιρετικά μικρός. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δισ. ευρώ όταν, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιος.

Recommended Posts