ελληνική, φέτα, φέτας

Ζητούν μέτρα ενίσχυσης, τόσο για τους ίδιους, όσο και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

 

Σε κρίσιμη κατάσταση έχουν περιέλθει οι μικρές τυροκομικές μονάδες της χώρας, ένας κλάδος που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, συνεισφέροντας σημαντικά και στην αγροτική – κτηνοτροφική οικονομία. Ιδιοκτήτες μικρών τυροκομείων εκφράζουν τις ανησυχίες τους, σχετικά με τα κόστη παραγωγής, ενώ έκδηλη είναι και η ανησυχία τους, τόσο για την επίσης ακριβή πρώτη ύλη το γάλα, όσο και την επάρκεια αυτής. Η αγωνία τους πηγάζει και από το γεγονός ότι καθημερινά βλέπουν πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να φυρλορροούν και να χάνουν ζωικό κεφάλαιο.

Τα μικρά τυροκομεία δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους μεγάλους, τεράστιος ο ανταγωνισμός

Προβληματισμένος για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εμφανίζεται και ο κ. Κώστας Κουγιάνος από το ομώνυμο τυροκομείο με έδρα στο νομό Ημαθίας. Όπως τονίζει ο ίδιος, οι κτηνοτρόφοι είναι σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του κόστους εκτροφής, όμως εξίσου δύσκολη είναι και η θέση των μικρών τυροκόμων. Στην εν λόγω περιοχή δραστηριοποιούνται πλέον πάρα πολλοί αγοραστές γάλακτος, ακόμα και από την… Πελοπόννησο, οι οποίοι αναζητούν πρώτη ύλη. Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάνο, για το πρόβειο γάλα στην περιοχή δίνονται στους παραγωγούς τιμές που αγγίζουν και τα 1,30 ευρώ το κιλό, προκειμένου για μεγάλο τονάζ, γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση για τις μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, για να παραχθεί 1 κιλό Φέτα σε μικρό τυροκομείο, μόνο η πρώτη ύλη στοιχίζει 4,30 ευρώ το κιλό. Σημειωτέον ότι το τυροκομείο Κουγιάνος διαθέτει πρατήριο πώλησης τυροκομικών στην περιοχή με την Φέτα να πωλείται πλέον στον καταναλωτή 8,30 ευρώ το κιλό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts