έμβολος

Επισκέψεις σε δύο ακόμη εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε ο υπουργός, κ. Λευτέρης Αυγενάκηςμαζί με τον υφυπουργό, κ. Διονύση Σταμενίτη,μαζί με τον υφυπουργό, κ. Διονύση Σταμενίτη.

 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο, κ. Αλέξανδρο Σαμαρά, για το ελεγκτικό και ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου.

Ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε την ισχυρή παρουσία του ΜΦΙ στο εξωτερικό και συνέστησε να ισχυροποιηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω και εντός συνόρων. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να γίνει το έργο του Ινστιτούτου πιο προσιτό στην κοινωνία, και ειδικά στη νέα γενιά που θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε τις προτάσεις της Διοίκησης για την ενδυνάμωση της συνεργασίας του Ινστιτούτου με το υπουργείο.

Το Ινστιτούτο, που είναι εποπτευόμενο από το ΥπΑΑΤ, ιδρύθηκε το 1929 με δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και εγκαινιάστηκε το 1931 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προστασία της φυτικής παραγωγής της χώρας και η τεχνική υποστήριξη του Έλληνα αγρότη μέσω των τριών κύριων πυλώνων αρμοδιοτήτων του, που είναι η Φυτοϋγεία, η Φυτοπροστασία και ο Έλεγχος των Γεωργικών Φαρμάκων.

Στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής, η παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με διαδικασίες ασφαλείς για το περιβάλλον, τον καταναλωτή γεωργικών προϊόντων και τον εργαζόμενο στην αγροτική παραγωγή.

Στη συνέχεια ο ΥπΑΑΤ και ο υφυπουργός επισκέφθηκαν τα γραφεία του Ενιαίου Φορέα Έλεγχου Τροφίμων.

Σε σύσκεψη με τον πρόεδρο, κ. Αντώνη Ζαμπέλα, τον Αντιπρόεδρο, κ. Σταύρο Ζαννόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή, κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλο, τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, κ. Φραγκίσκο Γαΐτη και εκπροσώπους των εργαζομένων έγινε παρουσίαση των δράσεων του ΕΦΕΤ.

Πάρα τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στο προσωπικό σε διάφορες υπηρεσίες του ΕΦΕΤ, αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του έργου του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης καταγράφηκαν τα χρόνια προβλήματα συνεργασίας ορισμένων υπηρεσιών του ΕΦΕΤ με το υπουργείο και επιβεβαιώθηκε πως η ύπαρξη πολλών συναρμοδιοτήτων με άλλα υπουργεία, Φορείς και την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση προκαλεί συνθήκες σύγχυσης που δεν συμβάλλουν θετικά στην παραγωγή έργου. Τέλος, από την πλευρά του υπουργού συμφωνήθηκε ότι θα δοθούν λύσεις, πρώτα στα τρέχοντα προβλήματα του ΕΦΕΤ και στη συνέχεια θα δοθεί βάση και στα ζητήματα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Βασική προτεραιότητα για τον ΕΦΕΤ είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος ελέγχων, με στόχο τη στήριξη της παραγωγής και της διατροφικής αλυσίδας και την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων και της δημόσιας υγείας.

Προέλευση Άρθρου :https://etheas.gr

Recommended Posts