Εκτός από το κόστος των εισροών που παρέμεινε πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και τη μείωση ορισμένων τιμών των βασικών γεωργικών προϊόντων

 

Oι γεωργοί της ΕΕ αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν ποικίλες και δύσκολες καιρικές συνθήκες την άνοιξη, με αποτέλεσμα τη μείωση των προβλέψεων απόδοσης και της ποιότητας για διάφορα βασικά γεωργικά προϊόντα. Ωστόσο, στον ορίζοντα εμφανίζονται ορισμένες πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης. Για παράδειγμα, τα λιπάσματα έχουν γίνει πιο προσιτά μετά την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Ενώ εξακολουθεί να είναι πάνω από το γενικό ποσοστό πληθωρισμού, ο πληθωρισμός των ειδών διατροφής στην ΕΕ αρχίζει να σταθεροποιείται. Η έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ, που δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει τις τελευταίες τάσεις και προοπτικές για τις γεωργικές αγορές.

Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα την άνοιξη — ξηρασίες, έλλειμμα βροχής ή υπερβολικές βροχοπτώσεις — είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανθοφορίας, την καθυστερημένη σπορά, τον αυξημένο κίνδυνο παρασίτων ή τη μείωση της διαθεσιμότητας νερού έως την πλήρη καταστροφή των καλλιεργειών στην περίπτωση των σοβαρότερων συμβάντων. Η κατάσταση είναι αντίθετη στις περιφέρειες της ΕΕ.

Η αύξηση του κόστους των εισροών που παρατηρήθηκε στον απόηχο του απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβραδύνεται και μάλιστα αρχίζει να μειώνεται. Ωστόσο, παραμένουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Ορισμένοι γεωργοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις και δυσκολίες ταμειακών ροών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε έκτακτη δέσμη στήριξης ύψους 330 εκατ. EUR. Οι γεωργοί της ΕΕ από το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα επωφεληθούν από αυτή την πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη. Επίσης, και από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, οι οποίοι καλύπτονται από χωριστή ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της αγοράς. Όλες οι χώρες μπορούν να συμπληρώνουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200 % με εθνικούς πόρους. Διάφορα άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας υψηλότερων προκαταβολών, θα πρέπει να στηρίξουν τους γεωργούς που πλήττονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Η γενική μακροοικονομική κατάσταση της ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανισορροπίες και αβεβαιότητες. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανέλθει στο 5,4 % το 2023, με τον πληθωρισμό των ειδών διατροφής να συμβάλλει στο 39 % των συνολικών αυξήσεων των τιμών σε επίπεδο καταναλωτή. Αυτό εξακολουθεί να επηρεάζει τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών, ωφελώντας τα εμπορικά σήματα των εμπόρων λιανικής πώλησης και φθηνότερα προϊόντα εντός ή μη της ίδιας κατηγορίας, για παράδειγμα τα πουλερικά έναντι του βοείου κρέατος. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα νωπά οπωροκηπευτικά και τα βιολογικά προϊόντα εξακολουθούν να επηρεάζονται από την ασθενέστερη ζήτηση. Ήταν επίσης ιδιαίτερα δύσκολο για τον αμπελοοινικό τομέα με τη μείωση της κατανάλωσης οίνου, ιδίως για τους ερυθρούς και τους ερυθρωπούς οίνους, και τις χαμηλότερες εξαγωγές σε σύγκριση με το ιστορικό επίπεδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή επέτρεψε πρόσφατα τη χρηματοδότηση της απόσταξης κρίσης για τη στήριξη των οινοπαραγωγών της ΕΕ.

Προέλευση Άρθρου : https://www.agro24.gr

Recommended Posts