xartonomismata_1

Ξεκινά η πρώτη δίκη για την υπεξαίρεση αγροτικών ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ την επόμενη εβδομάδα.

 

Το θέμα αφορά τα παράνομα ενοικιαστήρια με τα οποία εισπράχθηκαν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θυμίζουμε κάποιοι επιτήδειοι από την Κρήτη προσπάθησαν να δηλώσουν στο ΟΣΔΕ αγροτεμάχια από την Τζιά - χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους - με σκοπό να εισπράξουν την ενίσχυση.

Από το Τμήμα Γεωπονίας της Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο καθηγητής Δρ. Γρηγόρης Βάρρας, που επί προεδρίας του στον ΟΠΕΚΕΠΕ πήγαν οι συγκεκριμένη φάκελοι στον εισαγγελέα, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός δικογραφιών στη δικαιοσύνη και για να μην «λουπάρει» στο σύστημα θα πρέπει όλες μαζί οι υποθέσεις, που αφορούν παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, να ενωθούν κάτω από ένα εισαγγελέα και να οδηγηθούν στην αίθουσα των δικαστηρίων σε μια δίκη.

Ιστορικό
Το θέμα είχε φέρει στη δημοσιότητα ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ που με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται ένας σημαντικός όγκος στοιχείων που αφορούν υποθέσεις ατόμων οι οποίοι δηλώνουν κάτοχοι ή ενοικιαστές ιδιωτικών βοσκοτόπων με γη σε καλή γεωργική κατάσταση, με σκοπό την είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων. Έκανε λόγο για επτά άτομα που ανήκαν στο κύκλωμα. Ο επιτόπιος έλεγχος κατέδειξε ότι οι εκτάσεις αυτές αν και είχαν δηλωθεί στα Ε9 των τριών εκμισθωτών δεν τους ανήκαν».

Στη συνέχεια ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δρ. Γρηγόριος Βάρρας, εξέδωσε δεύτερη ανακοίνωση που ανέφερε τρεις παραγωγούς, «οι οποίοι δήλωσαν ενοικιαζόμενες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων στην περιοχή του Γράμμου, συνολικής εκτάσεως 4.560 στρεμμάτων. Το συνολικό ποσό που εισέπραξαν οι τρεις αιτούντες παραγωγοί το 2019 είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο που λαμβάνουν οι παραγωγοί στα πλαίσια του Ο.Σ.Δ.Ε. και πλησιάζει τις 150.000 ευρώ.
Η αναφορά κρίθηκε αναγκαία καθώς από την διενέργεια του ελέγχου προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη παρατυπιών με την συνέργεια και άλλων εμπλεκομένων που την καθιστά ιδιαίτερη, αφού έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Και οι τρεις αιτούντες παραγωγοί, ένας κάτοικος Αγίας Παρασκευής Αττικής, μία κάτοικος Χολαργού Αττικής και μια κάτοικος Λάρισας φαίνεται να ενοικιάζουν, τις φερόμενες ιδιόκτητες εκτάσεις βοσκοτόπων στο Γράμμο, από άλλη παραγωγό κάτοικο Λάρισας (3.600 στρέμματα) που υποβάλει και αυτή αίτηση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) και από θανόντα το 2016 (960 στρέμματα) από την Λάρισα. Οι δύο πρώτοι είναι παιδιά κατόχου Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) και η τρίτη σύζυγος κατόχου επίσης Κ.Υ.Δ.
Για το ενοικιαστήριο του ενός παραγωγού με τον θανόντα, αν και έχει υπογραφή την 1.10.2015 (διορθωμένη με το χέρι η αρχική 1.10.2018) υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει κατασκευασθεί αργότερα για να εξυπηρετήσει την υποβολή των αιτήσεων Εθνικού Αποθέματος 2019 με παράνομο τρόπο. Οι ίδιες υπόνοιες και σοβαρές ενδείξεις υπάρχουν και για τα άλλα ενοικιαστήρια αφού σε επικοινωνία της Διοίκησης με τα αρμόδια Δασαρχεία, Δ.Α.Ο.Κ. και το Δήμο της περιοχής, δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ιδιωτικών βοσκοτόπων εκεί που έχουν δηλωθεί τα 4.560 ενοικιαζόμενα στρέμματα ιδιωτικών βοσκοτόπων από τους τρεις παραγωγούς».
Άρα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο κύκλωμα είναι και κάποιες Κ.Υ.Δ. Μιλάμε όμως πια για πλαστογραφία που είναι ποινικό αδίκημα. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ελληνική πολιτεία θα μπορούσε να νομοθετήσει ώστε το γνήσιο της υπογραφής για μεγάλες εκτάσεις γης να γίνεται από την αστυνομία, όπως ισχύει και στις άλλες περιπτώσεις. Επίσης για ενοικιοστάσια κάτω των 980 ευρώ να είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώνουν στην εφορία.

Στο θέμα των μαϊμού βοσκοτόπων είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς, που έκανε λόγο για «ένα χρυσοφόρο κύκλωμα, που λυμαίνεται τα βοσκοτόπια σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, από τα χρήματα που αναλογούν στους πραγματικούς κτηνοτρόφους».

Η μέθοδος που ακολούθησαν και είχε περιγράψει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παύλος Σατολιάς, εκτυλίσσεται σε τρία στάδια:

1. Αίτηση ΟΣΔΕ που περιλαμβάνει βοσκήσιμη έκταση/βοσκότοπο (από κάποιον που δεν έχει ζώα, δεν έχει δικαιώματα και που στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχει με την κτηνοτροφία).
Η αίτηση γίνεται είτε on-line, είτε σε ΚΥΔ που εξυπηρετεί το εν λόγω κύκλωμα (απαιτείται δηλαδή συνδρομή υπαλλήλου ΚΥΔ ακόμη και στο on-line).
Κάποιος που έχει σχέση με αυτόν που κάνει την αίτηση (συνήθως συγγενική) του έχει νοικιάσει με μισθωτήριο συνήθως πολύ μικρού τιμήματος την βοσκήσιμη έκταση (αυτό το μισθωτήριο ανεβαίνει στο σύστημα του ΟΣΔΕ). Έχει προηγηθεί δήλωση Ε9 αυτού που θεωρητικά έχει την κατοχή της έκτασης που την μισθώνει στον αιτούντα (προκειμένου να υπάρχει ΑΤΑΚ). Δεν υπάρχει έλεγχος του Ε9 οπότε το κύκλωμα λειτουργεί.

2. Το προηγούμενο βήμα έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν αιτήσεις που απαιτούν για να είναι επιλέξιμες προς πληρωμή εκτάσεις βοσκήσιμων γαιών και δικαιώματα.
Οι εκτάσεις βρίσκονται ακόμη και εκτός Περιφέρειας που γίνεται η εκάστοτε αίτηση με εφαρμογή της τεχνικής λύσης.
Τα δικαιώματα προκύπτουν από την συναφή αίτηση που γίνεται για την χορήγησή τους από το εθνικό απόθεμα.

3. Σε συνέχεια λοιπών των βημάτων ένα και δύο, κάποιοι βρίσκονται να έχουν δικαιώματα βοσκότοπου (25 ευρώ περίπου το στρέμμα συν περίπου συν 10 ευρώ το στρέμμα μιας και είναι νεοεισερχόμενοι με δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα) σε δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων που δεν τους ανήκουν (ακόμη και εκτός της οικείας Περιφέρειας τους). Εννοείται ότι δεν ασκούν κτηνοτροφική δραστηριότητα, λαμβάνουν κοινοτική επιδότηση παράνομα, εμποδίζουν να ενταχθούν στο σύστημα πραγματικοί νέοι αγρότες, χαλκεύουν την κατανομή δικαιωμάτων μεταξύ των Περιφερειών, δεσμεύουν έστω και εικονικά δημόσιες εκτάσεις.

Recommended Posts