Συνεχίστηκαν με πολύ μικρούς ρυθμούς την προηγούμενη εβδομάδα οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, βαίνοντας στο τέλος της εμπορικής τους περιόδου, ενώ ξεκίνησαν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών,

σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά στο εν λόγω δελτίο αναφέρονται τα εξής: «Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών με πολύ μικρούς ρυθμούς, βαίνοντας στο τέλος της εμπορικής τους περιόδου.

Η συγκομιδή μήλων εξελίχθη ομαλά με την ποιότητα των καταλλήλων προς εμπορία σε υψηλά επίπεδα.

Ξεκίνησαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μανταρινιών και λεμονιών, με τους εξαγωγείς να απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στην εξαγωγή - διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων για την αποτροπή κυκλοφορίας (μανταρινιών, πορτοκαλιών) φυσικών και αποπρασινισμένων χωρίς τα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Συνεχίζονται επίσης και οι εξαγωγές ακτινιδίων και μέχρι 8/11 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 38.785 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία σε 15.614 τόνους, έναντι 24.043 και 7.212 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρσι».

Για το θέμα των ακτινιδίων ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, δήλωσε πως «Εξακολουθεί η εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων που πραγματοποιείται τόσο από τις υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις τηρώντας την Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία όσο και από δραστηριοποιούμενους «υπαρκτούς και ανύπαρκτους εμπόρους Έλληνες, Βαλκάνιους αλλά και Ιταλούς» που διακινούν ατυποποίητα κατ ευθεία από τον αγρό τα προϊόντα, χωρίς τήρηση της ΚΥΑ 9475/136897/10.10.2018 (ΦΕΚ 4728 τ.Β) (χρήση Bins, πλαστικών κλουβών και μη αναγγελιών στο ΜΕΝΟ), κινδυνεύοντας να δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και να μη παρουσιάζονται τυποποιημένα και ταυτοποιημένα τα ελληνικά νωπά οπωροκηπευτικά και η αναγκαία προς τούτο προστιθέμενη αξία να παραμένει στην χώρα μας».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts