Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Βουλή: Οι τοποθετήσεις των εξωκοινοβουλευτικών φορέων στο ν/σ για τις κτηνοτροφικές μονάδες

Βουλή: Οι τοποθετήσεις των εξωκοινοβουλευτικών φορέων στο ν/σ για τις κτηνοτροφικές μονάδες

Κτηνοτροφικά Νέα 🕔November 23, 2021

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό κτηνοτροφικών μονάδων.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτηση και ψήφιση του στην Ολομέλεια η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου.

Με τη πλειονότητα των εξωκοινοβουλευτικών φορέων να εκφράζει θετική γνώμη, υπογραμμίζοντας ότι επιλύονται χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και ορισμένους συνδικαλιστικούς φορείς να διαφωνούν και να ζητούν αλλαγές, ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η ακρόαση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει, «μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διενέργεια ελέγχων και επιβολή κυρώσεων».

Ειδικότερα:

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο β΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς απλοποιείται και αποσαφηνίζεται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας, ενώ επιτέλους δίνεται το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους να λειτουργούν ως πραγματικοί κτηνοτρόφοι».

«Γίνεται σήμερα μια επανάσταση. Όμως χρειάζονται να γίνουν και άλλα βήματα, όπως το να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα σταβλικά. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα αν δώσουμε σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες το δικαίωμα αυτό», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Για «νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση λύνοντας αρκετά χρόνια προβλήματα», μίλησε και ο Δημήτρης Τζιαχρήστος, πρόεδρος της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Θετικός στο νομοσχέδιο δήλωσε και ο Στέργιος Κίρτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, και συντάχθηκε με τον κ. Τζιαχρήστο, προκειμένου «να προχωρήσουν και να τελειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης».

 Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ιωάννης Βλαχάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο, ενώ ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές ως προς τη δυναμικότητα των μονάδων ορνίθων και τις περιοχές εγκατάστασης τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrocapital.gr