Με καλές συνθήκες ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι φυτεύσεις βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία, ενώ μέχρι τις τελευταίες μέρες του Μάη τράβηξε τους καλλιεργητές της Ηλείας ο καιρός, λόγω των βροχών που μεσολάβησαν από τον Μάρτη που ξεκίνησαν μέχρι τα μέσα Μάη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, Χρήστο Σουλιώτη, με εξαίρεση 150-200 στρέμματα σε μια περιοχή στη βόρεια πλευρά της Λάρισας, όπου το χαλάζι οδήγησε σε επαναφυτεύσεις, το σύνολο των φυτεύσεων ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα σε όλη την υπόλοιπη καλλιέργεια. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, ο ίδιος τόνισε πως «είναι μια καλύτερη χρονιά. Καταφέραμε, μετά από δύο καταστροφικές χρονιές, να αυξήσουμε οριακά τα στρέμματα σε όλη τη Θεσσαλία, με μια μικρή μείωση σε Καρδίτσα και Μαγνησία και μια αύξηση κατά περίπου 10% στη Λάρισα. Όλα αυτά με μία μικρή επιφύλαξη βέβαια, μέχρι να ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ και να έχουμε ακριβή εικόνα».

Η εκτίμηση του προέδρου του ΘΕΣΤΟ είναι ότι, φέτος, η παραγωγή δεν θα ξεκινήσει πριν από τον Αύγουστο, δεδομένου πως έπεσε το Πάσχα ακριβώς την περίοδο των φουλ φυτεύσεων, με αποτέλεσμα τη Μ. Εβδομάδα να μη γίνουν φυτεύσεις και να ξαναμπούν όλοι στα χωράφια από τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Τόνισε, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί που είχαν πέρσι ζημιές, μπήκαν στα χωράφια νιώθοντας «προδομένοι» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία δεν τους έχει εντάξει στα de minimis, παρά τη θετική εισήγηση της διοίκησης του ΕΛΓΑ.

Μέσα στον Μάρτιο άρχισαν να φυτεύουν οι καλλιεργητές στον Νομό Ηλείας, αλλά οι βροχές που ακολούθησαν δεν επέτρεψαν να φυτευτεί το 100% των στρεμμάτων που είχαν προγραμματιστεί, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση των φυτεύσεων να μετατεθεί χρονικά μέχρι το τέλος του Μάη. «Η πρώτη εκτίμηση που είμαστε σε θέση να κάνουμε είναι ότι υπάρχει μια αύξηση της τάξης περίπου του 10% στα περσινά 10.000 στέμματα στον νομό», ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος. Επεσήμανε, δε, ότι καθοριστικός για την καλλιέργεια θα είναι ο καιρός του Ιουνίου.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts