τρακτερ

Με φόρα δείχνει να έρχεται αυτή τη φορά η πρόταση για συµµετοχή των αγροτών στα επιµελητήρια, χωρίς να έχει µπει κάποιος στον κόπο να διευκρινίσε αν θα βοηθήσουν τα επιµελητήρια τους αγρότες ή οι αγρότες τα Επιµελητήρια.

 

Ο εν λόγω θεσµός, έρχεται µάλλον να υποκαταστήσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών και ενδεχοµένως να περιορίσει την απήχηση µιας τριτοβάθµιας συνεταιριστικής οργάνωσης όπως ήταν παλιότερα η ΠΑΣΕΓΕΣ και διεκδικεί να είναι τώρα η ΕΘΕΑΣ.
Μ’ αυτή την έννοια µάλλον κακή εντύπωση δηµιουργεί η συνάντηση Αυγενάκη µε τους εκπροσώπους των επιµελητηρίων χωρίς να έχει γίνει προηγουµένως καµιά συζήτηση µε τους αγρότες. Αντί αυτού θα είχε πολύ µεγαλύτερο ενδιαφέρον να αναζητηθούν πρόσθετα κίνητρα για τη συµµετοχή των αγροτών σε παραγωγικούς συνεταιρισµούς και οµάδες παραγωγών.

Πιθανόν κάτι ψήνεται για την ενίσχυση και του συνεργατισµού στον αγροτικό χώρο

Το ευνοϊκό πλαίσιο µείωσης φορολογίας εισοδήµατος κατά 50% για µέλη συνεταιρισµών που παραδίδουν τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους στο συλλογικό σχήµα, αποτέλεσε σηµαία επιτυχηµένης µεταρρύθµισης για το κυβερνών κόµµα, αφού παράλληλα λειτούργησε και ως κίνητρο για τη σύσταση οµάδων παραγωγών, ενώ έστρεψε αρκετούς και στην αναζήτηση συµβολαίου µε τις βιοµηχανίες.

Μεγαλύτερη έµφαση στα συλλογικά σχήµατα µέσα από πιθανές βελτιώσεις στο φορολογικό µοντέλο κατ’ επάγγελµα αγροτών φαίνεται πως επεξεργάζεται το Μαξίµου, µε βάση και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις προγραµµατικές στη Βουλή.

«Οι πολιτικές µας για φορολογικά κίνητρα στους αγρότες που συνεργάζονται είχαν µεγάλη επιτυχία, αλλά έχουµε πολλά βήµατα ακόµα να κάνουµε για να κινηθούµε σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας το παράθυρο για περισσότερα κίνητρα σε συνεταιρισµένους αγρότες. Άλλωστε, όπως σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, «ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος του αύριο πρέπει να είναι ένας εξωστρεφής και ενηµερωµένος επιχειρηµατίας που θα συνεργάζεται σε κοινά σχήµατα» αφήνοντας αιχµές για την φιλοσοφία που θα έχουν µάλλον οι κρατικές επιδοτήσεις σε κοντινό ορίζοντα, µε τον πρωθυπουργό να αναφέρει: «Όλοι το γνωρίζουν, και έχω µιλήσει πολύ -θα έλεγα- τολµηρά γι’ αυτό, ότι οι επιδοτήσεις µας δεν µπορούν πια να αναφέρονται σε ένα ξεπερασµένο µοντέλο παραγωγής».

Στα επιµελητήρια φαίνεται πάντως να επιµένει ο υπουργός Αυγενάκης τονίζοντας µεταξύ άλλων ότι «βασική συνιστώσα της πολιτικής αυτής θα είναι η στήριξη της επιχειρηµατικότητας στον πρωτογενή τοµέα, µε πρώτο βήµα τη συµµετοχή των αγροτών σε εκθέσεις.

«Σχεδιάζουµε τη δηµιουργία Αγροτικού Τµήµατος σε κάθε Επιµελητήριο και την εγγραφή των αγροτών σε αυτό. Αξιοποιώντας τις δοµές, την τεχνογνωσία, την εµπειρία, το πλαίσιο λειτουργίας των Επιµελητηρίων θέλουµε να εντάξουµε στο θεσµικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τµήµατα των Επιµελητηρίων, δίνοντας πρόσβαση στους παραγωγούς και στους επαγγελµατίες του πρωτογενή τοµέα τα οφέλη µιας ήδη οργανωµένης δοµής και κάνοντας χρήση όλων των υπηρεσιών που προσφέρουν τα Επιµελητήρια» ανέφερε ο υπουργός Αυγενάκης στη Βουλή, ενώ µερικά 24ωρά µετά, είχε συνάντηση µε τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος για τη διευθέτηση της εν λόγω παρέµβασης. Την ίδια στιγµή πάντως, στελέχη του αγροτικού χώρου σχολιάζουν το συγκεκριµένο θέµα σαν «λογαριασµό χωρίς τον ξενοδόχο» καθώς, δεν έχει αποτελέσει ποτέ αίτηµα του αγροτικού κόσµου και µάλλον θα περιπλέξει τα πράγµατα παρά θα τονώσει την έκφραση των επαγγελµατιών του χώρου.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

 

Recommended Posts