Μετά από αρκετούς μήνες αναμονή, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε υπέρ των Μεσσήνιων.

 

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι αποκλειστικά και μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κ.λπ., της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών, εκτός Μεσσηνίας, θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης (για παράδειγμα Άμφισσα).

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Kalamata».

Την συγκεκριμένη απόφαση υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2018 οι Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ). Η απόφαση την οποία επεδίωκαν φορείς από άλλους νομούς εκτός Μεσσηνίας (π.χ. Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Λακωνία), αλλά και ΔΟΕΠΕΛ-ΠΕΜΕΤΕ, είχε περάσει από μύρια κύματα καθώς αρχικά την υπέγραψε από μόνος του ο τότε υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, για να την ακυρώσει μετέπειτα ο προϊστάμενός του Βαγγέλης Απσστόλου. Εν συνεχεία το ΥπΑΑΤ υιοθέτησε και πάλι την εν λόγω απόφαση, προκαλώντας τη μήνιν των Μεσσήνιων και όχι μόνον, οι οποίοι κατηγορούσαν ούτε λίγο ούτε πολύ το ΥπΑΑΤ ότι άνοιξε το δρόμο για αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις ελιάς τύπου Καλαμών από άλλες περιοχές, εξομοιώνοντας επί της ουσίας την εμπορική ονομασία Kalamata Olives με το δέντρο Καλαμών, που φύεται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts