πληρωμή, λεφτά, χρήματα, αποζημιώσεις

Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022, αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν για τη 10η αξιολόγηση της χώρας. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να τον πληρώσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πρόκειται για αλλαγή στο χρόνο πληρωμής αφού τελευταία χρόνια η πληρωμή του φόρου ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την έκθεση οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον απολύτως ψηφιοποιημένες και «θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς».

Ο ΕΝΦΙΑ λοιπόν θα μπορεί να πληρώνεται ακόμη και σε εννέα μηνιαίες δόσεις από τον Μάρτιο. Στόχος, όπως αναφέρεται και στην έκθεση, είναι να «σπάσει» η πληρωμή του φόρου σε βάθος χρόνου και να μην έχουμε υπερσυγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων στο β’ εξάμηνο κάθε χρονιάς, όταν ο ΕΝΦΙΑ συμπίπτει χρονικά με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στους φορολογούμενους.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Σύμφωνα με την έκθεση, «οι Αρχές σχεδιάζουν μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ για το 2022, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές. Αυτό συνεπάγεται μια ολοκληρωμένη ενημέρωση της φορολογικής βάσης ΕΝΦΙΑ, βάσει των πρόσφατα ψηφιοποιημένων ζωνών αξίας του ευρύτερου φόρου ιδιοκτησίας. Η ευρύτερη φορολογική βάση θα επιτρέψει μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, που θα νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022, με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Σύμφωνα με την έκθεση «οι Αρχές έχουν ολοκληρώσει μια αξιολόγηση των τιμών των ακινήτων σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής επέκτασης της βάσης φόρου ακινήτων από 85% σε περίπου 95% των ακινήτων και την πλήρη ψηφιοποίηση των νέων ζωνών. Με υπουργική απόφαση της 18ης Μαΐου 2021, οι νέες αντικειμενικές αξίες ιδιοκτησίας υιοθετήθηκαν και δημοσιεύθηκαν επίσημα και θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts