Την επέμβαση με φυτοπροστατευτικά προϊόντα συνιστούν στους καλλιεργητές μήλων στα ορεινά της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας οι γεωπόνοι του Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Θεσσαλονίκης. Με τεχνικό δελτίο που υπογράφει ο προϊστάμενος του Κέντρου, Δρ. Αντώνιος Υφούλης, συνίστανται για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας της μηλιάς ως χρόνος επέμβασης οι παρακάτω ημερομηνίες:

  • 13-17 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
  • 19-22 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Αναλυτικά, το τεχνικό δελτίο για την καρπόκαψα, το φουζικλάδιο και το ωίδιο αναφέρει:

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Tortricidae) ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές ξεκίνησε η 2η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 2-4 Ιουνίου.

Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων στις παγίδες προέρχονται από τις περιοχές της Καστοριάς, της Πιερίας (Ημιορεινά), της Ημαθίας (Ημιορεινά) και του Βελβεντού Κοζάνης. Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Καστοριάς, της Πιερίας, της Ημαθίας και της Κοζάνης έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.

Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 10 – 12 Ιουνίου. Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 17 – 19 Ιουνίου. Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • 13 – 17 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
  • 19 – 22 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν δοθεί σε προηγούμενο δελτίο (No 18/24 Απριλίου 2020).

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΜΗΛΙΑ) και έντομο (εχθρό) (Cydia pomonella L., ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ).

Τονίζεται ότι:

  • Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.
  • Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.
  • Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες (Phyllonorycter blancardella και Phyllonorycter corylifoliella, Lepidoptera: Gracillariidae).

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ (Venturia inaequalis Cooke Wint. Venturia pirina Aderhold)

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μολύνσεων. Επίσης αναμένονται ξανά σποραδικές βροχοπτώσεις. Συνιστάται η προστασία του καρπιδίου με προστατευτικά – θεραπευτικά μυκητοκτόνα, ειδικά όπου σημειώθηκαν αρχικές προσβολές.

ΩΙΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ (Podosphaera leucotricha Ell. and Ev. Salm.)

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου. Επίσης αναμένονται ξανά σποραδικές βροχοπτώσεις. Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των δένδρων με προστατευτικά – θεραπευτικά μυκητοκτόνα. Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν δοθεί σε προηγούμενα δελτία. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με το Φουζικλάδι.

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts