Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Τη διάδοση καλής πρακτικής για ένταξη της ελληνικής ελιάς οινοποιεία ζητά το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Τη διάδοση καλής πρακτικής για ένταξη της ελληνικής ελιάς οινοποιεία ζητά το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Αγροτικά Νέα 🕔November 12, 2020

Τη διάδοση καλής πρακτικής για ένταξη και χρήση της ελληνικής ελιάς σε πιστοποιημένα εστιατόρια και οινοποιεία ζητά το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με επιστολή προς την Γενική γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου.

«Η ελιά ως παραγόμενο γεωργικό προϊόν έχει μια σημαντική παρουσία στη γαστρονομία. Δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν έχουμε παραδοσιακές συνταγές με ελιές. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική ελιά, ακόμη και ωμή, είναι πεντανόστιμη», αναφέρει χαρακτηριστικά το Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, η χρήση της ελιάς στη μαγειρική παρατηρείται κυρίως στην προσθήκη της στην παραδοσιακή «Ελληνική –Χωριάτικη σαλάτα» ως γαρνιτούρα, στις αλοιφές και ορισμένες φορές σε μορφή πάστα ελιάς, ως καλωσόρισμα των εστιατορίων.

«Η πρόταση μας αφορά την προτροπή των επιχειρηματιών, δια μέσου των δυο προαναφερόμενων πιστοποιήσεων, να προσφέρουν «μερίδα ελιά» στους καταλόγους, ή στα συνοδευτικά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα σημειώνεται πως το «Πιάτο με Ελληνικές ελιές» είναι μια πολύ εύστοχη πρόταση foodpairing για τα οινοποιεία, διότι η ελιά συνδυάζεται άριστα με τις ελληνικές ποικιλίες οίνου, όπως το Ξινόμαυρο, το Λημνιό και το Αγιωργίτικο.

To ίδιο ισχύει και για τα πιστοποιημένα εστιατόρια με το σήμα Ελληνικής Κουζίνας, όπου το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να ενταχθεί ως υποχρεωτικό στον κατάλογο τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr