Θα πρέπει, συνεπώς, οι εργασίες να εκτελούνται µε προσοχή και μεγάλες προφυλάξεις για κάθε πιθανό κίνδυνο.

 

Νέα δυστυχήματα προστίθενται καθημερινά στον μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων αγροτικών ατυχημάτων από ανατροπή γεωργικού ελκυστήρα, ενώ καθημερινά καταγράφονται ατυχήματα με εργαλεία όπως το αλυσοπρίονο κατά το κλάδεμα των δέντρων.

Δυστυχώς, σε πανελλαδική κλίμακα, τα στοιχεία είναι απολύτως δραματικά, μιας και σύμφωνα με στοιχεία, το 86,5% των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων έχουν μεγαλύτερη έκθεση κινδύνου για τη σωματική τους υγεία.

Το χειρότερο όλων είναι πως ενώ όλοι γνωρίζουν, κανείς δεν κάνει το παραμικρό. Ο στόλος εξακολουθεί να είναι απαρχαιωμένος, τα μέτρα προστασίας ανύπαρκτα, οι κανόνες μόνο στα χαρτιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο αγροτικός τομέας κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 22 τομείς, όσον αφορά στον αριθμό ατυχημάτων αλλά και θανατηφόρων ατυχημάτων.

Τα «αγροτικά ατυχήματα», λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, είναι αμέτρητα. Και πολλά καταγράφονται αυτή την περίοδο από τη χρήση του αλυσοπρίονου.

Σύμφωνα με στοιχεία η συλλογή του ελαιοκάρπου και το παράλληλο κλάδεμα των δέντρων, αλλά και η κοπή των ξύλων για τις ανάγκες θέρμανσης, οδηγούν αρκετούς αγρότες στο νοσοκομείο, με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρούς τραυματισμούς.

Το λάθος είναι ότι πολλοί θεωρούν το αλυσοπρίονο… παιχνίδι. Και το χρησιμοποιούν χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και χωρίς να προσέχουν φυσικά. Τα περισσότερα ατυχήματα δε, είναι εντελώς «ανόητα». Οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων οφείλουν, λοιπόν, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να εφαρμόζουν τις οδηγείς που περιλαμβάνονται στα ειδικά έντυπα που συνοδεύουν τα αλυσοπρίονα κατά την αγορά τους.

Recommended Posts