ΟΠΕΚΕΠΕ, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε

Το τσακάλι ή ο θώς είναι µεσαίου µεγέθους παµφάγο θηλαστικό του γένους Κύων. Ως τσακάλια ονοµάζονται τρία διαφορετικά είδη. Το χρυσό τσακάλι Canis aureus, το ριγωτό τσακάλι Canis adustus και το µελανόραχο τσακάλι Canis mesomelas. Με όποιο τσακάλι και να µπλέξεις, πάντως, σίγουρα έχεις βρει το µπελά σου.

 

Να πούµε ακόµα ότι το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραµύθια και τίτλους µυθιστορηµάτων στην παγκόσµια λογοτεχνία. Κατείχε, επίσης, έναν πολύ σηµαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. Ο θεός Ανούβις εµφανίζεται πολλές φορές σαν τσακάλι και άλλοτε µε ανθρώπινο σώµα και κεφάλι τσακαλιού. Ο Άνουβις ήταν ψυχοποµπός, η θεότητα δηλαδή που µετέφερε τους νεκρούς στον άλλο κόσµο. Αυτό δείχνει το πόσο καλά γνώριζαν την πτωµατοφαγία του θηλαστικού.

Τέλος στην ελληνική µυθολογία συνδέεται µε τον θεό Ερµή και τον Κέρβερο. ∆εν λείπουν βέβαια και οι αναφορές του στη σύγχρονη λογοτεχνία, κατά βάση για να επισηµανθούν η πονηριά και η ασέβεια.

Στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχεδόν από τη σύσταση του Οργανισµού, τα τσακάλια αλωνίζουν. Από τη µια το κοινοτικό χρήµα που ρέει άφθονο κι από την άλλη η σήψη της δηµόσιας διοίκησης, δηµιούργησαν το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για την εκτροφή του είδους. Μέσα σε 15 χρόνια ο πληθυσµός τους αυξήθηκε µε φρενήρεις ρυθµούς µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για τη διαχείριση των κρίσιµων υποθέσεων του Οργανισµού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts