Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια ξεκινούν από τη Δευτέρα 21/9/2020 τις παραλαβές βαμβακιού και συγκεκριμένα στα Εκκοκκιστήρια:

  • Κουρούδη στο 4. Χλμ Κομοτηνής-Ξάνθης – Τηλ. 25310 25035
  • Ακκά στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής – Τηλ. 25310 – 38705
  • ΣΥΝΕΚΚΟ στον Προβατώνα Έβρου – Τηλ. 25540 42081

Στο Νομό Ροδόπης θα λειτουργήσουν επίσης από τη Δευτέρα 21/9* τα παρακάτω κέντρα συγκέντρωσης:

  • Διώνη – Τηλ. 693 7029271
  • Άρατος – Τηλ. 697 8137090
  • Ν. Σιδηροχώρι – Τηλ. 694 6265842
  • Ξυλαγανή – Τηλ. 693 8721815
  • Γλυφάδα – Τηλ. 698 1489758
  • Αμβροσία – Τηλ. 693 7044970
  • Ίασμος – Τηλ. 694 7649277

Τιμή: Όπως κάθε χρόνο θα καθοριστεί τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Τρόπος Πληρωμής

Και πάλι η πληρωμή θα γίνεται την ίδια ημέρα της παράδοσης για το σύνολο της τιμής και του ΦΠΑ. Αυτός ο τρόπος, ειδικά φέτος με την παγκόσμια κρίση, είναι η μόνη εγγύηση και διασφάλιση, ότι ο παραγωγός θα πληρωθεί κανονικά.

Cotton+

Οι παραγωγοί που γράφτηκαν στα προγράμματα των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων θα έχουν όλα τα πλεονεκτήματα που αυτά προσφέρουν και τα οποία ανακοινώθηκαν ήδη από τον Φεβρουάριο. Πέρυσι τα προγράμματα αυτά έδωσαν στους παραγωγούς που συμμετείχαν 10-15% καλύτερη τιμή.

Ανοικτές τιμές

Για όσους είναι στο Cotton+ θα ισχύσει και φέτος το σύστημα, όπου με εγγυημένη την τιμή σαιζόν ως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2021, θα μπορεί ο παραγωγός να κλείσει όποτε θέλει αυτός την τιμή με βάση την τιμή που θα ανακοινώνουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια κάθε ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο ο παραγωγός εξασφαλίζει ότι θα καρπωθεί οποιαδήποτε άνοδο τιμών και μετά την παράδοση του βαμβακιού του και ότι θα αποφασίζει ο ίδιος πότε θα «φιξαριστεί» η τιμή. Το σύστημα αυτό πέρυσι απέδωσε κατά μέσο όρο 3,04 λεπτά το κιλό περισσότερο.

Καθημερινή ενημέρωση μέσω της εφαρμογής Kaizala

Για καθημερινή ενημέρωση και επικοινωνία με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, εγκαταστήστε την εφαρμογή Kaizala στο κινητό σας. Μέσω της εφαρμογής θα έχετε άμεση ενημέρωση για την εξέλιξη των τιμών και των χρηματιστηρίων, την γενικότερη εικόνα της αγοράς, προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα πολλά.

Κουρούδης: «Επειδή η παραγωγή φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα από ότι φοβόμαστε, και επειδή ο καιρός βοηθά, είμαστε πιο αισιόδοξοι»

Μιλώντας στο paratiritis-news.gr ο Σταμάτης Κουρούδης, ιδιοκτήτης των Θρακικών Εκκοκκκιστήριων, είπε ότι η παραγωγή στη Ροδόπη αναμένεται να είναι καλύτερη από την περυσινή, παρά το γεγονός ότι η φετινή καλλιεργητική χρονιά δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις καθώς αρχικά οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι πολλές βροχές έφεραν κάποιους παραγωγούς στα όρια της απογοήτευσης. Στη συνέχεια όμως η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά χάρη στην άνοδο της θερμοκρασίας και την πείρα των παραγωγών που κατάφεραν να φέρουν τα χωράφια τους σε πολύ καλή κατάσταση. Βέβαια η παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας, χωρίς καθόλου βροχές, είχε και αρνητικά αποτελέσματα, μιας και αναγκαστικά πολλά ξηρικά χωράφια θα έχουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις.

Με δεδομένο πάντως πως δεν υπήρξαν τα προβλήματα άλλων ετών τόσο από προσβολές σκουληκιών, όσο και από χαλαζοπτώσεις, περιμένουν στα ποτιστικά να έχουμε μια καλή παραγωγή βαμβακιού, και το ίδιο ισχύει για όλη τη χώρα.

«Επειδή η παραγωγή φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα από ό,τι φοβόμαστε, και επειδή ο καιρός βοηθά, είμαστε πιο αισιόδοξοι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρούδης.

Αβεβαιότητα για τις τιμές

Βέβαια πέρα από την παραγωγή, υπάρχει και το κομμάτι των τιμών, όπου υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, λόγω της οικονομική κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα αυτή η κρίση είναι διαφορετική σε σχέση με τα χρόνια της ελληνικής κρίσης, μιας και τότε τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονταν δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ τώρα η παγκόσμια κρίση έχει δημιουργήσει γενικευμένο πρόβλημα ζήτησης.

Ελπίζουν πάντως, ορμώμενοι από κάποια μικρά σημεία ανάκαμψης της ζήτησης που έχουν αρχίσει να παρατηρούνται, πως θα βελτιωθεί η κατάσταση, αν δεν υπάρξουν αλλεπάλληλα κύματα του κορωνοϊού.

Γενικότερα υπάρχει μια αβεβαιότητα στο κομμάτι της ζήτησης, μιας και ζούμε μια κατάσταση που δεν έχει περάσει ξανά η ανθρωπότητα, και έτσι ουσιαστικά υπάρχουν πολλές θεωρίες ανάκαμψης, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να προσφέρουν ξεκάθαρη πρόβλεψη.

Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά αποθέματα παγκόσμια από πέρυσι, και υπάρχουν χώρες που ανταγωνίζονται ποια θα πρωτοπουλήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τουρκία, που απορροφά μεγάλο ποσοστό από το ελληνικό βαμβάκι, για την προμήθεια της οποίας υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από πολλούς προμηθευτές, σε μια παραδοσιακά προνομιακή αγορά για την χώρα μας.

Το μέλλον της παραγωγής βρίσκεται στα προγράμματα βελτίωσης ποιότητας

Ο κ. Κουρούδης τόνισε ιδιαίτερα ως έναν κρίσιμο παράγοντα της εξαγωγικής δυναμικής του βαμβακιού την ποιότητά του, επισημαίνοντας πως προστιθέμενη αξία στην παραγωγή δίνουν προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας όπως το Cotton+, το οποίο έχει τύχει μεγάλης ανταπόκρισης από τους παραγωγούς, με συνεχώς μεγαλύτερο ποσοστό κάθε χρόνο να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία.

Μάλιστα η πλειοψηφία των παραγωγών με τους οποίους συνεργάζονται φαίνεται να έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία, μιας και έχουν πολύ καλύτερο εισόδημα, που πέρυσι ανήλθε στα 10-15% παραπάνω, και φέτος ελπίζουν να είναι ακόμα καλύτερα.

«Όλες οι πολιτικές και τα προγράμματα που κάνουμε απευθύνονται ακριβώς σε αυτό τον κόσμο που συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα» ανέφερε, ενώ σε συνδυασμό με τα εργαλεία που προσφέρουν για το κλείσιμο τιμών όλο το χρόνο, δίνουν περισσότερες επιλογές στο παραγωγό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr/

Recommended Posts