ελληνική, φέτα, φέτας

Τη διεθνή προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ Γαλακτοκομικών προϊόντων, την νομιμοποίηση λειτουργίας ημερήσιων ωρών και Κυριακής,

καθώς το γάλα για τα ΠΟΠ πρέπει να τυροκομείται εντός 24 ωρών και τη χρήση των κλαρκ εντός των τυροκομείων ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με Αναφορά του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Μ. Χαρακόπουλος με την Αναφορά του συνηγορεί στα αιτήματα που διατυπώνονται σε σχετική επιστολή του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, στην οποία καταγράφονται τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και εμπορίας που αντιμετωπίζουν τα τυροκομεία, μέλη του Συλλόγου, που συνιστούν οικογενειακές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «λόγω της αλλοιώσιμης φύσης του γάλακτος και της απαίτησης του προτύπου για την Φέτα ΠΟΠ, τα τυροκομεία λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα, σε 1 βάρδια (ως και 10 ώρες) κατά την γαλακτοκομική περίοδο που διαρκεί περίπου 9 μήνες, ενώ το υπόλοιπο διάστημα του έτους, λειτουργούν παραγωγικά ορισμένες μέρες ή ώρες της ημέρας.

Η ιδιαιτερότητα αυτή των Τυροκομείων δεν έχει περιληφθεί σε κανένα από τους Νόμους που ρυθμίζουν την εργασία και τις εξαιρέσεις από την υποχρεωτική ανάπαυση της Κυριακής και αργιών.

Η εξαίρεση έχει δοθεί μόνο για τους μισθωτούς των επιχειρήσεων παστεριώσεως γάλακτος και παρασκευής εκ τούτου προϊόντων, που λειτουργούν με 3 βάρδιες επί 24ώρου βάσεως. Έτσι, ενώ οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου των Γαλακτοκομικών προστατεύονται από τον νόμο, τα μικρά τυροκομεία κινδυνεύουν να θεωρούνται παράνομα και να κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμων από την επιθεώρηση εργασίας».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts