Για 37,5 εκατοµµύρια τόνους βιοµηχανικής τοµάτας κάνει λόγο η τελευταία εκτίµηση της παγκόσµιας παραγωγής, πριν από την έναρξη της συγκοµιδής, σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, µε τη χώρα µας να κατέχει σηµαντικό µερίδιο, χωρίς απώλειες στην καλλιέργεια, τουλάχιστον προς το παρόν και καιρικά φαινόµενα να δυσκολεύουν άλλες χώρες, όπως αναφέρεται σε έκθεση του tomatonews.com.

Πιο συγκεκριµένα, ο καιρός ήταν καλός στη Νότια Ελλάδα, ενώ η κεντρική Ελλάδα χτυπήθηκε από κάποιες χαλαζοπτώσεις που όµως δεν προκάλεσαν κάποια σηµαντική ζηµία. Η συγκοµιδή αναµένεται να ξεκινήσει στα µέσα Ιουλίου στο Νότο και στα τέλη Ιουλίου στις άλλες περιοχές της χώρας, µε την πρόβλεψη της παραγωγής να ανέρχεται σε 400.000 τόνους.

Η τελική επιφάνεια που φυτεύτηκε στην Ισπανία ήταν 250 εκτάρια χαµηλότερη από την αρχική εκτίµηση, πέφτοντας στα 33.500 εκτάρια. Μέχρι στιγµής, οι συνθήκες ήταν καλές για την ανάπτυξη των καλλιεργειών µε ήπιες θερµοκρασίες και κανένα απρόσµενο περιστατικό δεν αναφέρθηκε. Ένας καύσωνας όµως αναµένεται αυτή την εβδοµάδα, κυρίως στο βορρά (Navarra). Μπορεί να επηρεάσει την ανθοφορία στην Extremadura, αλλά είναι πολύ νωρίς για βεβαιότητες. Η συγκοµιδή ξεκίνησε στις 8-10 Ιουλίου στην Ανδαλουσία και γύρω στις 25 Ιουλίου στην Extremadura. Η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται στα 3 εκατοµµύρια τόνους. Οι καιρικές συνθήκες στη Γαλλία τελικά έγιναν «κανονικές» από τις 30 Μαΐου και έρχεται τώρα ένα κύµα καύσωνα. Στα πρώιµα χωράφια, οι σκληρές συνθήκες καθυστέρησαν και εµπόδισαν τη βλάστηση για κάποιο χρονικό διάστηµα, χωρίς να µπορούµε ακόµη να αξιολογήσουµε τις πιθανές απώλειες απόδοσης του συνόλου, επειδή το κλίµα ήταν πραγµατικά ευνοϊκό για την ανάπτυξη όλων των καλλιεργειών τις τελευταίες δύο έως τρεις εβδοµάδες. ∆εν υπάρχει ακόµα τίποτα που να αναφέρεται επί του παρόντος σχετικά µε τα παράσιτα. A priori, οι πρώτες ντοµάτες που συγκοµίστηκαν θα βρίσκονται στη νοτιοανατολική Γαλλία µέσα σε ένα µήνα ή ακόµα και λίγο νωρίτερα, εάν οι καλοκαιρινές συνθήκες το επιτρέψουν. ∆ιατηρούνται προς το παρόν οι εκτιµήσεις που δόθηκαν στη ∆ιάσκεψη της Αβινιόν και έκαναν λόγο για 155.000 τόνους.

Η εκτιµώµενη παραγωγή για την καλλιέργεια στη Βόρεια Ιταλία παραµένει αµετάβλητη στα 2,5 εκατοµµύρια τόνους αλλά είναι πιθανό να µειωθεί σε 2,45 εάν η απόδοση της όψιµης καλλιέργειας είναι χαµηλότερη από το κανονικό, όπως φαίνεται να είναι αυτή τη στιγµή. Αυτό, ενώ και στη Νότια και Κεντρική Ιταλία παρουσιάστηκε οψίµιση, µε την πρόβλεψη για την περιοχή να παραµένει στα 2,4 εκατοµµύρια τόνους.

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια στο agronews.gr

Recommended Posts