Του Θανάση Πετράκου* ● Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022 βρέθηκα στο Αίγιο μετά από πρόσκληση των διοργανωτών (Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών και ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος») και παρακολούθησα την πολύ σημαντική επιστημονική ημερίδα, στην οποία παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα πολύχρονων επιστημονικών ερευνών για τα μεγάλα οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση καθημερινά μαύρης σταφίδας [συνιστώμενη ποσότητα 36 γραμμάρια (είναι δύο κουταλιές της σούπας)].

 

Συγκεκριμένα, τονίστηκε από τους εκλεκτούς επιστήμονες ότι η μαύρη σταφίδα έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι τροφή πλουσιότατη σε κάλιο. Σχεδόν διπλάσια από τη μπανάνα. Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αθηρωματικής πλάκας και στη μείωση της πίεσης, συνεπώς έχει ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο ερευνών χορηγήθηκε υπό ιατρική επίβλεψη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και αποδείχθηκε ότι οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε δύο κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα, καθότι έχει μεγάλη συγκέντρωση φρουκτόζης που έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ είναι πολύ γλυκιά.

Οι καινούργιες έρευνες, που έγιναν σε συνθήκες εργαστηρίου, κατέληξαν ότι εκτός από αυτά τα σημαντικότατα οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, η κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης Κορινθιακής σταφίδας μπορεί να μας προφυλάσσει από νευροεκφυλιστικές παθήσεις και πιο συγκεκριμένα από τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον και επιπλέον λειτουργεί και προστατευτικά στα αρχικά στάδια των νόσων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts