Ο κλάδος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες ή/και ψηφιακές τεχνολογίες.

 

Η Αγροδιατροφή αποτελεί αποδεδειγμένα τον τομέα αιχμής για την Κεντρική Μακεδονία, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά της την ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσεων, την ξεκάθαρη ηγεσία στις εξαγωγές, τη  συνεισφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας, τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και τις συνέργειες με αλυσίδες αξίας άλλων οικονομικών κλάδων.

          Ο κλάδος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες ή/και ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ η «ωριμότητά» του στην Κεντρική Μακεδονία ενσωματώνει πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με την πορεία του στο χρόνο, τις τεχνολογικές και ερευνητικές εξελίξεις, τις τάσεις και προοπτικές και τη δυναμική που εμφανίζεται στο ερευνητικό, ακαδημαϊκό, και επιχειρηματικό οικοσύστημα της περιοχής.

          Κατόπιν εξέτασης του κλάδου στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, από το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Κεντρικής Μακεδονίας, προέκυψαν τα εξής αξιόλογα οικονομικά στοιχεία:

  • Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κατέχει μερίδιο 21%, (στοιχεία 2019) σε αριθμό απασχολουμένων στο σύνολο των εργαζομένων της βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών (ΚΑΔ 10 και 11) στην Ελλάδα, με κύκλο εργασιών 3,06 δις ευρώ και 2.719 νομικές μονάδες, διατηρώντας τη δεύτερη θέση σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας.
  • Η αύξηση διεθνών πωλήσεων στα τρόφιμα κατά 8,5% (2016 vs 2020) καθιστά την περιφέρεια ηγέτη στις εξαγωγές τροφίμων στην Ελλάδα, με μερίδιο στο συνολικό κύκλο εργασιών στις εξαγωγές 35,8%, φθάνοντας τα 1,87 δις€, που μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ, εάν προσμετρηθούν οι εξαγωγές Ποτών & Καπνών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts