Σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων του κτηνοτροφικού κόσμου για το ζήτημα της γενετικής βελτίωσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (30 Ιουλίου) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διεξήχθη μία ιδιαιτέρως εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους του κλάδου όπου είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν συνολικά τους προβληματισμούς τους επί του θέματος και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο γόνιμος διάλογος προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή λύση προς όφελος του συνόλου της κτηνοτροφίας της χώρας μας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, της Ένωσης Φυλής Χολστάιν καθώς και εξειδικευμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Π. Πεβερέτος, πρόεδρος ΣΕΚ, «καταθέσαμε στον υπουργό κ. Βορίδη την πρότασή μας για ένα νέο πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Έχουμε κάνει εποκαιροποίηση των στοιχείων αυτών των προγραμμάτων από το 2008 (επί υπουργείας Κοντού). Στον φάκελο που καταθέσαμε στο ΥπΑΑΤ μιλάμε για ότι θα πρέπει να αλλάξει στη δομή αυτών των προγραμμάτων ώστε να τρέξει ένα νέο και πιο λειτουργικό πρόγραμμα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που θα αφορά τη γεννετική βελτίωση όλων των παραγωγικών ζώων αλλά και την προστασία των αυτόχθονων φυλών.

Εμείς ζητάμε να γίνει ένα συλλογικό όργανο των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων, που μαζί με τους επιστήμονες και τα ινστιτούτα, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Δεν μπορεί να ξοδεύονται εκατ. ευρώ αλλά να μην έχουμε αποτελέσματα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα γιατί με την αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής και τα έξοδα. Δηλαδή με απλά λόγια ένας κτηνοτρόφος θα μπορεί να έχει λιγότερα ζώα αλλά να παράφει τις ιδιες ποσότητες γάλακτος. Αυτό αμέσως θα του μειώσει τα έξοδα εκτροφής. Σταδιακά και με την βοήθεια αυτού του προγράμματος θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τα ζώα αγνώστου προελεύσεως (μιγάδες) με ζώα φυλών πιο παραγωγικά».

Κατά τη διάρκεια της σύσεκψης ο κ. Βορίδης εξήρε από την πλευρά του τον ιδιαίτερο ρόλο της γενετικής βελτίωσης για την ελληνική κτηνοτροφία, υπογραμμίζοντας την καθοριστική σημασία της για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts