εμβολος

Ευρεία σύσκεψη, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής. 

 

 

Ευρεία σύσκεψη, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής.

Ο κ. Σταμενίτης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, Δημάρχους της Π.Ε. Πέλλας, Περιφερειακούς Συμβούλους, εκπροσώπους της ΣΕΑΣ και  υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΑΟΚ Πέλλας, για θέματα της αρμοδιότητάς του, όπως αυτά έχουν αναπτυχθεί από τον Υπουργό κ. Αυγενάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και αφορούν τις δράσεις του ΥπΑΑΤ.

Τα ζητήματα που έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, στη διάρκεια της σύσκεψης, ήταν τα εξής:
1) Ο προανθικός παγετός στα κεράσια,
2) ο περενόσπορος που έπληξε τα αμπέλια στην Αριδαία, την Κρύα Βρύση και άλλες περιοχές,
3) το φουζικλάδιο στις καλλιέργειες μηλιάς,
4) η έντονη ακαρπία που παρατηρήθηκε στις ελιές, τις αχλαδιές και το συμπύρηνο ροδάκινο,
5) η παραμόρφωση των καρπών ροδακινιάς εξαιτίας σάρκας και
6) η καταστροφή καρπών κερασιάς από τη Μύγα της Ασίας.

Επιπλέον ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στις ενισχύσεις de minimis για τα περυσινά κεράσια, για τα οποία ήδη έχει καταθέσει φάκελο στο ΥπΑΑΤ, ενώ θα επανέλθει, όπως είπε, σύντομα στο θέμα προσθέτοντας τους λωτούς και τα δαμάσκηνα.

Επισήμανε για άλλη μία φορά το πρόβλημα των δασμών 10% που έχει επιβάλει η Αίγυπτος στα μήλα, δημιουργώντας δυσκολίες στη διάθεση του προϊόντος, ενώ  επανέφερε το ζήτημα με τις οριζόντιες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες και τις προκαταβολές για τις χαλαζοπτώσεις.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, «ζητήσαμε και συμφώνησε ο ΕΛΓΑ να γίνουν οριζόντιες εκτιμήσεις στα χαλαζόπληκτα. Επίσης πρέπει να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έπαθαν ζημιές γιατί δεν περιμένουν από πουθενά να έχουν εισόδημα και πρέπει να ζήσουν.

Μιλήσαμε ακόμη για τις ζημιές από τον περονόσπορο στα αμπέλια της περιοχής Αλμωπίας και Κρύας Βρύσης. Σε περιοχές της Βεγορίτιδας έχουμε προβλήματα σε καλλιέργειες μήλων από του φουζικλάδιο. Επίσης επεκτείνεται το πρόβλημα με την παραμόρφωση των καρπών συμπύρηνου ροδάκινου και έχουμε στείλει δείγματα στο Μπενάκειο».

Προέλευση Άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts